Top-30 ‘asian movie’ 2001-2011

Perveç asaj gjeografike, duhet thene se nuk ka asnje arsye tjeter per te folur per ‘filma aziatike’ : produksioni iranian, per shembull, nuk ka asgje te perbashket te themi, me ate japonez; dhe anasjelltas.
Megjithate, gjithe duke mos harruar se nje liste e tille niset nga nje premise pothuaj irelevante (se kontinentet i ka bo zoti mo, nuk i kemi bo ne!), duhet konstatuar se ne konitnentin aziatik, Korea e Jugut ka qene vendi qe ka sjelle ne keto 10 vitet e fundit kinematografine më pasionuese, sa ne lemin e filmave autoriale aq edhe ne ato eksploatative. Sigurisht sigurisht, India me Bollywoodin e saj mbetet pruresi me i madh quantitativ planetar, por ajo ç’eshte deziluzionuese eshte fakti qe qofte dhe nje film te vetem (qofte dhe nje nga 1000 filmat qe Bollywoodi prodhon ne vit – 2 here me shume se Hollywoodi), nuk ka lene gjurme pikerisht ne kete univers kinematografik planetar.

(Click tek fotot e filmave per te lexuar komentin qe kam shkruar per secilin film, ne kohen kur e kam pare)

climates

    the dayreh

This_is_Not_a_Film_poster  little moth 

Lista komplete :

1. Tropical Malady (regjia Apichatpong Weerasethakul) – Tailande, 2004

2. “Tie Xi Qu: West of the Tracks” & The Ditch (regjia Wang Bing) – Kinë 2003 & 2010

3. Eureka (regjia Shinji Aoyama) Japoni, 2001

4. Caterpillar (regjia Koji Wakamatsu) Japoni 2010

5. Still Life (regjia Jia Zhang-ke) Kine 2006

6. Woman on the beach (regjia Hong Sang-soo) Korea e Jugut, 2009

7. Face (regjia Tsai Ming Liang) Tajvan, 2008

8. Three times ( Hou Hsio Hsien) Tajvan, 2004

9. Yuki & Nina (regjia Hipolite Girardot & Nabuhiro Suwa) Japoni, 2009

10. Climates & “Uzak” (regjia Nuri Bilge Ceylan) Turqi, 2006 & 2002

11. Z 32 (regjia Avi Mograbi) Izrael 2008

12. Café lumière ((Kôhî jikô) (regjia Hou Hsiao-hsien) Tajvan, 2004

13. This is not a film (regjia Jafar Panahi) Iran 2010

14. Woman is future of man (regjia Hong Sang-soo) Korea e Jugut, 2004

15. I don’t want to sleep alone (regjia Tsai Ming Liang) Taivan, 2006

16. Platform (regjia Jia Zhang-ke) Kine, 2001

17. Little Moth (Xue Chan) (regjia Tao Peng) Kine, 2007

18. The Host (regjia Joon Ho-bong) Korea e Jugut, 2006

19. Dua te shoh (regjia J. Hadjithomas & K.Joreige) Liban, 2008

20. Be with me (regjia Eric Khoo) Singapor, 2005

21. Toka e braktisur (regjia Vimukthi Jayasundara) Sri-Lanka, 2004

22. Syndromes & a Century (regjia Apichatpong Weerasethakul) Tailande, 2006

23. Talaye sorkh (Crimson Gold) (regjia Jafar Panahi) Iran, 2003

24. Shija e lengut te shalqirit (regjia Tsai Ming Liang) Tajvan, 2004

25. Shara (regjia Naomi Kawase) Japoni, 2003

26. In the mood for love (regjia Wong K.ar-Wai) Hong-Kong 2001

27. Millenium mambo (regjia Hou Hsiao Hsien) Taivan, 2001

28. Mayıs Sıkıntısı (Retë e majit) (regjia Nuri Bilge Ceylan) Turqi, 2001

29. Shanghai dreams (regjia Wang Xiaoshuai) Kine, 2005

30. The Dayereh (The Circle) (regjia Jarfar Panahi) Iran, 2001

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s