Filma Biografike


E kemi thene disa here ketu qe, problemi i filmave biografike eshte se shpesh ata marrin persiper te rrefejne te gjithe jeten e nje heroi real : nga fillmi i jetes se tij deri ne fund. Mua më duket se nuk eshte ne fuqine e filmit (si mjet shprehes artistik) qe te marre persiper te shfaqë si duhet (dmth, bindshem artistikisht !) kete gje. Ndaj dhe filma te tille behen patetike, kur shikojme personazhin me paruke, ne fund te filmit, me demek, i plakur…. E te tilla karagjozlleqe enfantile…

Keshtu qe i bie, qe, filmat e mire biografike jane ata qe se pari plotesojne kete “kusht”, pra te rrefejne vetem nje copë-jete nga ajo e nje personi (heroi…).

Sot prodhohen jo pak Filma Biografike, por te mirët numerohen me gishtat e njeres dorë:

  1. Il vangelo secondo Matteo (Ungjilli sipas Shën-Mateos) (1964) me regji te Pier Paolo Pasolini (Itali) padyshim, I VETMI FILM I MIRE kushtuar Jezu-Krishtit!
  2. The Queen (2006) me regji te Stephen Frears
  3. Jeanne d’Arc (1928) me regji te Carl Theodor Dreyer (Danimarke)
  4. The sun (2005) me regji te Alexandr Sokurov (Rusi)
  5. Van Gogh (1991) me regji te Maurice Pialat (France)
  6. Moloch (1999) me regji te Alexandr Sokurov (Rusi) – pa dyshim, i vetmi film i mire “kushtuar” Hitlerit !

 

   

  

Image result for il vangelo secondo matteo   Image result

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s