50 kineastet me te medhenj te shekullit XX

50 regjizorët MITIKË te shekullit te XX dhe 50 filmat e tyre kult (nje regjizor, nje film)

Nga lista e postuar tek tema “Filmat qe kane bere Historine e Kinemase”, po shkepus 50 emrat e 50 regjizorëve më te medhenj dhe perkatesisht, filmin e tyre më te mirë, sipas te njejtit parim: perzgjedhja eshte bere nga mediat e specializuara (dhe jo nga une), opinionin e te cilave e konsideroj bindës (nuk behet fjalë per filma limonadë apo komercialë, por per ato filma qe personalisht i konsideroj si filma me tru por qe fare mire mund te kene qene edhe suksese komerciale).

Regjizoret jane renditur sipas nje Vleresimi qe merr parasysh po aq sasine e filmave te realizuar, sa edhe cilesine e tyre. Per secilin kineast, do te kete nje permbledhje te shkurter te vepres se tyre ne postimet ne vijim:

 

 1. John Ford (USA)
 2. Orson Welles (USA)
 3. Ingmar Bergman (SUEDI)
 4. Alfred Hitchcock (ANGLI/USA)
 5. Charles Chaplin (USA)
 6. Jean-Luc Godard (FRANCE)
 7. Michelangelo Antonioni (ITALI)
 8. Fritz Lang (AUSTRI/USA)
 9. Kenji Mizoguchi (JAPONI)
 10. Jean Renoir (FRANCE)
 11. Joseph L. Mankiewicz (USA)
 12. François Truffaut (FRANCE )
 13. Luchino Visconti (ITALI)
 14. Satyajit Ray (INDI)
 15. Howard Hawks (USA)
 16. Ernst Lubitsch (USA)
 17. Friedrich W. Murnau (GJERMANI/USA)
 18. Roberto Rossellini (ITALI)
 19. Stanley Kubrick (ANGLI/USA)
 20. Fancis Ford Coppola (USA)
 21. Federico Fellini ( ITALI )
 22. Maurice Pialat ( FRANCE)
 23. Frank Capra (USA))
 24. David Lynch (USA)
 25. Andrei Tarkovski (RUSI)
 26. Clint Eastwood (USA)
 27. Stanley Donen (USA)
 28. Sergio Leone (ITALI/USA)
 29. Takeshi Kitano (JAPONI )
 30. Yasujiro Ozu (JAPONI) 
 31. Pier Paolo Pasolini ( ITALI)
 32. Martin Scorsese (USA
 33. Nicholas Ray (USA)
 34. Serguei Eisenstein (RUSI )
 35. Akira Kurosawa (JAPONI)
 36. Rainer W. Fassbinder (GJERMANI)
 37. Vincente Minnelli ( USA)
 38. David Cronenberg (KANADA
 39. Robert Bresson ( FRANCE)
 40. Billy Wilder (USA)
 41. Tim Burton (USA)
 42. Luis Bunuel (SPANJE)
 43. Lars von Trier (DANIMARKE)
 44. Michael Curtiz (USA)
 45. David Wark Griffith (USA)
 46. Woody Allen ( USA)
 47. Pedro Almodovar (SPANJE)
 48. Steven Spielberg (USA)
 49. Bernardo Bertolucci ( ITALI)
 50. QuentinTarantino (USA)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s