10 Film-Noir

Historikisht, “Film Noir” (film i zi– perkthyer fjale per fjale) jane quajtur ato filma te Periudhes se Arte te Hollywood-it (vitet ‘40-’50 te shek. qe shkoi) qe ilustrojne nje fare atmosfere tragjike, “te zeze”, ku perzihen vrasja, krimi, pabesia, tradhetia, xhelozia e fatalizmi.

Por dhe per kete zhaner, “kufijte” mbeten tejet te diskutueshem: disa e konsiderojne “Vertigo” te Hitchcock-ut si “film noir”, te tjere jo, me pretekstin e kombinimit te ngjyrave dhe me vizionin specifik te regjizorit ndaj ngjarjes dhe personazhe…

However,

Ja nje liste me 10 “filma noir qe me pelqejne sa s’behet :

  1. Mulholland Drive (2001) me regji te David Lynch (USA)
  2. L’argent (1982) me regji te Robert Bresson (France)
  3. Vertigo (1958) me regji te Alfred Hitchcock (USA)
  4. Hana-Bi (1997) me regji te Takeshi Kitano (Japoni)
  5. Point Blank (1967) me regji te John Boorman (USA)
  6. They live by night (1949) me regji te Nicholas Ray (USA)
  7. The Big Sleep (1946) me regji te Howard Hawks (USA)
  8. Out of the Past (1947) me regji te Jacques Tourneur(USA)
  9. Pulp Fiction (1994) me regji te Quentin Tarantino (USA)
  10. À bout de souffle (Breathless; 1960) me regji te Jean-Luc Godard (France)

 

 

   

 Image result Image result  Image result for a bout de souffle

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s