Top-10 Dokumentar etnografik / Top-10 Dokumentare etnografike nga Jean Rouch

Gusht 4, 2019

STALKER

[Comizi d’amore] Nje nga filmat me pessimiste te Pasolinit.
Dokumentar i frymezuar nga dy filma franceze të vitit 60 (cinéma vérité ) :

Dhe:

Gusht5, 2019

STALKER

Citimkorriku: nuk di asgje per filmin e Pasolinit por Le joli Mai te Chris Marker do e kerkoj me dublim angl.

“Le joli mai” (Maji i bukur), çmim i Kritikes Nderkombetare ne fest e Kanes në 1962. Edhe pse, une personlaisht kam nje preference te vockel per “Chronique d’un été” (Kronikë vere) i cili eshte literalisht pionieri i dokumentareve te tille farnceze te viteve ’60.
Per nga zhanri, keta quhen Dokumentarë etnografike. Pionieri i tyre eshte, sigurisht, “Nanook of the North”, realizuar në… 1922 nga Robert Flaherty (kryeveper a b s o l u t e !). Eshte enigme e pashpjegueshme si ka mundur ta beje Flaherty ate film, me eskimezêt, nê 1922 !). Une them se eshte e pabesueshsme biles.

Ja nje top10 nga ata qe kam pare tashme:

Dokumentarë etnografike

1. Nanook of the North (Robert Flaherty, 1922) e202d197bbb39f65baa8cea0f724c2efb416f36b

 

 

 

 

 

 

2. A l’ouest des rails (Wang Bing, 2003)

a l'ouest des rails wang bing

 

 

 

 

 

 

3. Chronique d’un été (Jean Rouch, Edgar Morin, 1960) chronique d'un ete

 

 

 

 

 

 

4. Les maîtres fous – The Mad Masters (Jean Rouch, 1955) les maitres fous jean rouch

 

 

 

 

 

 

5. Kina, Chung Kuo (Michelangelo Antonioni, 1972) kina chung kuo michelangelo antonioni

 

 

 

 

 

6. Three sisters of Yunnan (Wang Bing, 2014) three sisters of younan wang bing

 

 

 

 

 

7. Comizi d’amore (Pier Paolo Pasolini, 1964) comizi d'amore pasolini

 

 

 

 

 

8. I wish I knew (Jia Zhang-ke, 2011) i wish i knew jia zhangke

 

 

 

 

9. L’Île au trésor (Ishulli i thesarit) – Guillaume Brac, 2018 l'ile au tresor guillaume brac

 

 

 

 

 

10. Encounters at the end of the world (Werner Herzog, 2010) encounters et the end of the world werner herzog

 

 

 

 

 

 

Gusht 8, 2019

STALKER

Po ta vesh ré, ka 2 filma te Wang Bing në liste (2 nga 10). Nuk e kam bere ‘enkas’, biles vete tani po e konstatoj gati si ‘surprize’! Gje qe provon se Wang Bing eshte ndofta trashegimtari i vetem i Jean Rouch (i cili po ashtu ka 2 filma ne liste, por kjo eshte normale, pasi ne nje far’ menyre eshte ai qe i ka dhene me shume ketij zhanri (dokumentarit etnografik) : mbi 100 filma te tille, te gjithe te xhiruar ne Afrike (me perjashtim te “Kronikë vere” dhe nja dy te tjereve).

Biles, lista e me lartme e dokumentarëve etnografikë, paralelisht mund te konsiderohej si e zevendesueshme me nje liste ku do te figuronin 10 dokumentare-etnografike te Jean Rouch (pak a shume si ajo ideja qe, nese “me frymen e shenjte” dikush do kish mund te lindte kinofil, do i mjaftonte te shihte vetem filmat e njërit regjizor (atij më te preferuarit te tij) dhe nuk do kish ‘nevoje’ per te tjeret.

ps: kjo me erdhi ne mendje kur, para pak ditesh, ne nje rrjet social, dikush pyeste se cilet jane 10 filmat e preferuar te secilit per shek XXI (2000-2019). Dhe po mendoja se, paralelisht me nje dhjeteshe me filma nga regjizore te ndryshem, fare mire mund te propozoja nje dhjeteshe nga filmat e fundit te Hong Sang-soo te realizuar nga viti 2000 në 2019.

chronique d'un ete

 

Jean Rouch në imazh në nje top10:

1. Les maitres fous -The mad masters,1955
2. Cronique d’un été (Kronike vere), 1960
3. Moi, un noir (Une zezaku), 1958
4. Initiation à la danse des possédés (Inicim në vallen e te çmendurve)
5. Cocorico Monsieur Poulet, 1974
6. Bataille sur le grand fleuve/Chasse à l’hippopotame (Gjuetia e hipopotamit), 1951
7. Au pays des mages noirs (Ne vendin e magjistareve te zinj), 1947
8. VW voyou, 1974
9. Gare du Nord (Stacioni i trenit), 1965
– ky eshte njeri nga 6 segmentet e nje filmi 90 minutesh te titulluar “Paris vu par…. ” (Parisi i shikuar nga…) jean rouch gare du nordi kompozuar nga 6 metrazhe te shkurter te realizuar nga 6 regjizorë te Vales se Re franceze por qe nuk eshte dokumentar por fiksion (i shkelqyer, per me teper, sepse te lejon te dallosh stilin e secilit prej 6 regjizoreve: Jean Douchet, Jean Rouch, Jean-Daniel Pollet, Éric Rohmer, Jean-Luc Godard et Claude Chabrol.

10. La pyramide humaine (piramida njerezore) la pzramide humaine1961

 

 

 

 

STALKER

8ff55f08191aac017e3062bc00c6feab0f372a43f7c42d29aa21109d736844c6312db7b3b98d9543.jpeg

 

STALKER

Citimkorriku: dmth Hong Sang-soo eshte regjisori i dekades

ka qene nga më produktivet (sidomos kete dekaden e fundit: nje film ne vit). pra edhe ne kete sens

Historia e listes me filmat e shek XXI paskerka qene “top 2007-2017” (në 2017, dikush kish hapur ‘lojen’ e listes se 10 filmave te preferuar të 10 viteve te fundit)
E imja:

top2010-2017

por tani qe e shikoj, mund te beja nje tjeter, qofte dhe pa i hedhur nje sy listave te secilit vit, dhe kjo do te ishte

1. Adieu au langage (Godard)
2. Uje i arte (Oussama Mohamed)
3. Film socialisme (Godard)
4. Spring breakers (Korine)
5. Billy Leen (Ang Lee)
6. Faust (Sokurov)
7. Pour le réconfort (Macaigne)
8. Paterson (jarmusch)
9. Toni Erdmann (Ade)
10. Aurora (Puiu)

 

STALKER

Citimkorriku: Edhe Bruno Dumont ka dhene cilesi e sasi kete dhjetevjecar

Po, Dumont eshte nje tjeter regjizor shume interesant ne keto 10 vitet e fundit, qe ka provuar te beje ‘tjeter gje’ (Seri televizive, komedi…), gjithe duke mbetur vetvetja.

 

Fund

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s