Regjisorët e mi më te preferuar aktualë – V. Filmat e David Lynch (USA)

Kam pas shkruar ketu nje portet te David Lynch tek tema “50 kineastet me te medhenj te shek XX”, keshtu qe nuk po ndalem perseri tek profili i tij artistik. Me kete postim, doja thjesht te konfirmoja dashurine time te pamate per filmat e tij !

Megjithate, vlen per t’u percaktuar diçka: Lynch eshte shembulli par excellence i asaj se sa ndryshojne veprat e nje regjizori, qofte ky dhe i talentuar, ne funksion te produksionit (pra financimit te filmit). Sa më te varur ka qene finaciarisht nga producentet, aq më pak të lirë kane qene filmat e tij (”Dune”, “Elephant man”, “Wild at Heart”, “The straight story” – te cilet edhe pse jane filmat më te njohur te tij, nuk jane domosdoshmerisht ata më te mirët !). Nderkohe qe, kur Lynch nuk ka realizuar filma te porositur nga kompanite kinematografike dhe nuk eshte kushtezuar nga producentët, ka realizuar edhe filmat e tij me te magjishem : “Eraserhead” (1976), “Twin Peaks: Fire Walk with Me” (1992), “Mulholland Drive” (2001), INLAND EMPIRE (2006) – me kete te fundit, ekzigjencat e tij artistike kane shkuar vertet shume shume larg !

TOP 5 personal per filmat e David Lynch :

1. Mulholland Drive
2. INLAND EMPIRE
3. Fire Walk with Me
4. Lost Higway
5.  Seria “Twin Peaks”

 

***

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s