“Dua te shoh” – film libanez nga Joana Hadjithomas & Khalil Joreige

.

Dy regjizorë te rinj libaneze (me ka pas pelqy filmi i tyre i pare, “A perfect day”), nisen nga nje princip i thjeshte: aktorja franceze Catherine Deneuve viziton Libanin, disa muaj pas luftes disa-javore ne korrik te 2006-s ne kete vend. Dhe shkon ne Jug te vendit (kufiri me Izrealin). per te parë ç’ka ndodhur. “PER TË PARË” – siç thote dhe titulli i filmit.
Nisur nga nje iniciative e tille, dy regjizorët i “ngjiten” prapa aktores, dhe filmojne. Dhe qe jep nje film-fiksion-dokumentar. Qe me se tepermi dokumenton se sa eshte dokumentar (biles nuk eshte fare !!).

.

.


Dhjetor 8, 2008
Citim Postuar më parë nga peoples
Delir ananasi (PINEAPPLE EXPRESS) e pashë të shtunen, para se të shihja Je veux voir.
E meqe rikujtove “Dua te shoh” (JE VEUX VOIR): edhe per te mund te thuhen jo pak gjera. Eshte e hatashme se si kete vit, forma e dokumentuar eshte martuar me fiksionin , shembuj ka plot : RedactedDiary of the DeadCloverfieldWaltz with Bashir. Njeri më i arrire se tjetri !!

Por ajo qe eshte edhe me intresante, eshte trajtimi i te parit, i te shikuarit, ç’faqja (shfaqja = dmth Bejruti, fshati i lindjes se Rabihut (shoferit), ceremonia e fundit …etj etj) dhe shikimi i kesaj shfaqjeje. Nga shume pale sy. Nga ato te Deneuve, nga ato te Rabih-ut, nga syte e fshatareve rreth vetures, nga syte e dy regjizoreve te filmit (tejet te permbajtur – quelle pudeur !!). Me nje mbyllje tejet impresionuese: Deneuve, e bezdisur nga pritja e ambasadorit, kerkon nje tjeter shikim : ate te mikut te saj Rabih.

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s