TOP 10 FILMA “DRAME ADOLESHENCE”, FILM-NOIR, ROAD-MOVIE

Filmat Road-movie:

Road-Movie eshte film-udhetim, më së shpeshti ne makinë (ose me kerr). Origjinën e tij te vertete ky zhanër e ka ne vitet ‘60, ne USA, si pjese e kunder-kultures amerikane te atyre viteve. Qellimi i filmave te tille nuk eshte shkohet nga pika A ne piken B, por ikja nga “diçka”, ikja drejt nje te panjohure. Me shume se nje udhetim gjeografik, behet shpesh fjale per nje udhetim te brendshem, ne vetvete. (Nje debat shtese)

10 Road-movie que j’adore:

1. طعم گيلاس (Taste of Cherry) 1997 me regji te Abbas Kiarostami (Iran)

2. Two-Lane Blacktop (1971) me regji te Monte Hellman (USA)

3. Vanishing Point (1971) me regji te Richard C. Sarafian (USA)

4. Le plein de super (1975) me regji te Alain Cavalier (France)

5. Im Lauf der Zeit (1975) me regji te Wim Wenders (Gjermani)

6. Stranger than paradise (1984)me regji te Jim Jarmusch (USA)

7. Le passe-montagne (1978) me regji te Jean-François Stévenin (France)

8. Midnight Cow-boy (1969) me regji te John Schlesinger (U.S.A.)

9. The grapes of wrath (1940) me regji te John Ford (USA)

10. Easy Rider (1969) me regji te Dennis Hopper (USA)

.

 

 

Image result Image result

Image result 

.


.

Filmat “Drame Adoleshence”

Meqe kemi folur perpara pak kohesh per filmat per femije (ose me sakte, per filmat mbi dramen e femijerise, kesaj rradhe diçka mbi ato qe trajtojne dramen e adoleshences :

10 Filma “Dramë Adoleshence“ qe më pelqejne shume:

1. Last days (2007) me regji te Gus Van Sant (USA)

2. Woman Is the Future of Man (2003) me regji te Hong Sang-soo (Korea e Jugut)

3. La vie de Jésus (1997) me regji te Bruno Dumont (France)

4. Superbad (2007) me regji te Greg Mottola (USA)

5. Falscher Bekenner (Gênjeshtari) 2006 me regji te Christoph Hochhaüsler (Gjermani)

6. Steak (2007) me regji te Quentin Dupieux (France)

7. Vive l’amour (1994) me regji te Tsai Ming-liang (Tajvan)

8. Paranoid Park (2007) me regji te Gus van Sant (USA)

9. A nos amour (1983) me regji te Maurice Pialat (France)

10. Rebel without a cause (1955) me regji te Nicholas Ray (USA)

Meritojne po aq te lëvdohen :

 • Wassup rockers (Larry Clark),
 • Millennium mambo (Hou Hsiao-Hsien), 
 • Maarek Hob – Dans les champs de bataille (Danielle Arbid),
 • Elephant (Gus Van Sant),
 • La rivière (Tsai Ming-liang),
 • Oh ! Soo-Jung (Hong Sang-soo),
 • Gerry(Gus Van Sant)

.

   

Image result Image result for rebel without a cause

Image result Image result

.


.

Filmat “Noir”

Historikisht, “Film Noir” (film i zi– perkthyer fjale per fjale) jane quajtur ato filma te Periudhes se Arte te Hollywood-it (vitet ‘40-’50 te shek. qe shkoi) qe ilustrojne nje fare atmosfere tragjike, “te zeze”, ku perzihen vrasja, krimi, pabesia, tradhetia, xhelozia e fatalizmi.

Por dhe per kete zhaner, “kufijte” mbeten tejet te diskutueshem: disa e konsiderojne “Vertigo” te Hitchcock-ut si “film noir”, te tjere jo, me pretekstin e kombinimit te ngjyrave dhe me vizionin specifik te regjizorit ndaj ngjarjes dhe personazhe…

However,

Ja nje liste me 10 “filma noir qe me pelqejne sa s’behet :

 1. Mulholland Drive(2001) me regji te David Lynch (USA)
 2. L’argent(1982) me regji te Robert Bresson (France)
 3. Vertigo(1958) me regji te Alfred Hitchcock (USA)
 4. Hana-Bi(1997) me regji te Takeshi Kitano (Japoni)
 5. Point Blank(1967) me regji te John Boorman (USA)
 6. They live by night(1949) me regji te Nicholas Ray (USA)
 7. The Big Sleep(1946) me regji te Howard Hawks (USA)
 8. Out of the Past (1947) me regji te Jacques Tourneur(USA)
 9. Pulp Fiction(1994) me regji te Quentin Tarantino (USA)
 10. À bout de souffle(Breathless; 1960) me regji te Jean-Luc Godard (France)

.

   

 Image result Image result  Image result for a bout de souffle

Gusht 18, 2009

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s