Luc Moullet

“La Terre de la folie” (TOKA E CMENDURIVE) film francez me regji te Luc Moullet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sa here me takon te degjoj te flitet per regjizorin francez Luc Moullet, tejet diskret ne media, me kujtohet nje interviste e Godard-it gjate te ciles ai citon Moullet si nje nga dy-tre regjizoret aktualë me te talentuar !

Gjithsesi, nje gje e sigurte : eshte fjala per nje regjieor “jashte normave”, doemos pak “te marrë”, qe ben filma po aq “te lajthitur”, sikurse eshte dhe vete tema e “Toka e te çmendurve”.

Fjala eshte me se shumti per nje dokumentar, qe pasqyron nje province te vogel ne jug-perendim te Frances, ku numri i historive me të marrë psiqikë, na qenka tejet i larte, ne mos më i larti ne gjithe Francen

! (midis te tjerash, tregohet dhe nje histori e ndodhur ne vitin 1999, ku nje emigrant shqiptar ne France, burre tek te ‘60-tat, vret vellain e tij, dhe per 3 dite, fshihet maleve te katundit !!  .

Me nje seriozitet per ta patur zili, regjizori rrefen historite e ndodhura, gjithe duke fshehur nje humor te holle te çfazuar e burlesk (”humor anglez”- i themi ne nganjehere ne shqip !), pa rene per asnje moment ne spektakël. Per te na dhene nje portret jo pak “per te mos t’a patur zili” te shoqerise njerezore…

8.3

***

Posted on 24th February 2010
Under: FranceCannesDokumentar | No Comments »