Laurent Cantet

“Ndër mure”- film francez nga Laurent Cantet, dhe, Afterschool – film amerikan nga Antonio Camos

  “Ndër mure”- film francez nga Laurent Cantet

Postuar më parë nga korçar
“Ndër mure” (“Entre les murs”), film nga Laurent Cantet Palma e Arte 2008Eh ç’te thuash per te “palmartosurin” e 2008… Film didaktik ne pamje te pare. Por qe fsheh nen vete nje drame qe i shket nga duart gjthnje e pergjithmone, sepse ne fund te fundit nuk eshte drama ajo qe i intereson, eshte sistemi ku zhdervjellet drama… Nje shembull : njelloj sikur nje regjizor teatri te jete me shume i interesuar ne vendin (dhe sistemin e vendit, pra arkitektura) ku ngjarja zhvillohet, ta zeme Butrinti, se sa ngjarja vete.
Pra “Nder mure”, dhe eshte pikerisht titulli (nuk e ka fajin titulli, titulli eshte tregues i “fajit”) qe e pengon filmin te flase ate qe do te mund te kishte folur po te mos ishte “Nder mure”.

Dhe kjo menyre te beri ka “efikasitetin” e vet, disa momente jane vertet te arritura, te kapin, me hir a pa hir. Sidoqofte ngelet i pasosur sepse eshte njefar biçim filmi koral (jo peshku jo, por kori qe kendon) pra njefare filmi koral, ku jo te gjithe koristeve u jepet leja te zerojne (kendojne more kendojne), paçka se ka nje fare vullneti te mire. Vullnet i mire por gjithesesi “klisheist” sepse perqasja, shfaqesimi, i individualitetit ne shumellojshmerine e tij ngec tek shembelltyrat (pamja e jashtme) me pak brendesi. Per çfare behet fjale do thoni ju? E kini te lehte te shikoni nje permbledhje te vogel te filmit, nje sinopsis, pak ketu pak aty ne Internet… Fundja eshte Palma e Arte 2008. Jo do si do!

***

  Ndaj opinionin tend. Ka “diçka” (ka shumeçka) qe nuk shkon tek “Ndër mure” (Entre les murs). Ka fort shance qe te jete ajo qe thua ti: regjizori merret me se shumti me sistemin qe krijon nje dispozitiv te tille (nje klase shkolle), sesa me dispozitivin vete (me klasen). Sigurisht, ai klasen filmon, u mor vesh, por gjithmone i interesuar (deri ne obsesion !) qe te tregoje sesi funskionon sistemi (sistemi shkollor, dmth), dhe jo si funksionon klasa (si unitet qeniesh njerezore). Jo rastesisht, momentet më interesante jane ato kur klasa merret me veten – psh, ekspozita qe kane bere vete nxenesit ose kur secili nxënes ben nje portret te vehtes, sidoms ai djali i ri i sapoardhur kur shan dhe ben rrezil “Star Accademy” !  ! excellent !! ).

Pastaj, ka diçka prej “La graine et le mulet” ky film. Nje si fare disfatizmi te djathtekonservator (en tout cas). C’est dans l’air… hélas.
Si biçim filmash sarkozistë me duken te dy keta filma… Qofte dhe padashje

 

Ne foton e meposhtme: regjizori i filmit dhe nxenesit e Klases, fitues te Palmes se Arte, FESTIVALI I KANES 2008

.


Afterschool – film amerikan nga Antonio Camos

 

Edhe nje film më shume me temen e rolit negativ qe luan interneti dhe video-game ne jeten e adoleshenteve amerikane (kujtoni filmat e Michael Haneke, Larry Clark…).

Tipik film indipendent amerikan, me karakteristikat me tipike te shumices se ketyre filmave… As shume mire, as fort keq… (por me shume keq, ghjithsesi…)