– Angli

Faktori njerëzor sipas Ken Loach

(more…)

Advertisements

“Cassandra’s Dream” – film amerikan nga Woody Allen

Pas “Match Point” dhe “Scoop“, Woody Allen mbyll trilogjine e tij angleze me “Cassandra’s Dream” (Endrra e Kassandres).Ky eshte film i mire, ndofta nga ata pak vertet te mire qe ka bere Allen.
Kam pershtypjen se do doja ta rishihja per ti dhene ate qe meriton. Sepse me duket se meriton edhe me shume se ç’i “dhashë”, kur dola nga kinemaja

Posted on 13th March 2009
Under: AllenUSA | No Comments »

“It’s a free World” – film anglez nga Ken Loach

Image resultParadoksalisht, nje nga regjizorët më humanistë (te pakten, “zyrtarisht” nga më te majtet, nga më socialët) nder regjizorët e talentuar aktuale, pra Ken Loach, vjen nga nje prej vendeve më te djathtë (ultra liberalë) te planetit Tokë, nga Anglia!

Filmi trajton shfrytezimin e refugjateve pa letra ne Angli (citohen dhe kosovarët), puna e tyre ne te zeze etj etj.

Cuditerisht, filmi mu duk shume here me pak i angazhuar (me pak Loach-ian, si te thuash) se filmat e tij pararendes. Ndofta sepse kete rradhe behet fjale per shfrytezimin e te varferve nga te varferit. Kritika qe ai i ben si gjithmone ne filmat e tij modelit ekonomik liberal perendimor, kete rradhe se ç’ka diçka prej disfatizmi. Si te thuash, regjizori u gjen rrethana lehtesuese te gjithe personazheve te tij, edhe te shfrytezuarve, edhe shfrytezuesve… Ndofta Loach shkelqen kur eshte plotesisht Loach

(Bref, cette fois-ci, un Loach mineur…).

Posted on 13th March 2009
Under: AngliLoach | No Comments »