Johnnie To

“Hakmarrje” (Vengeance) – film Hong-Kongez me regji te Johnnie To

Kur qenka keshtu puna, nje regjizor, më mire te beje ne fillim te karrieres se tij nje bataljon (rreth 30!) me filma popullorë me gangsterë apo me Kung-fu e pastaj më vonë te beje filma te mrekulleushem (”Exiled”, “Sparrow” ose ky i fundit, “Vengeance”) siç eshte rasti regjizorit Hong-kongez Johnnie To, sesa te beje ne fillim te karrieres dy-tre filma te mrekullueshem (Happy Together, Ashes of Time) dhe pastaj te beje filma gjithe e më te keqinj (siç eshte rasti i tjetrit Hong-kongez te njohur Wong-KarWai).

Historia e filmit, ne aparence, eshte hakmarrja qe kryen nje francez tek te 60-at (interpretuar nga Johhny Hallyday, kengetari me i njohur rrok francez), ne Hong-Kong, ndaj vrasjes se familjes se vajzes se tij, qe jeton e punon prej vitesh ne kete qytet kinez. Ndersa ne te vertete, behet fjale per nje film mbi kujtesen, ne sensin më te parë te fjales : memorjes. Dhe vizualizimit te saj permes shenjave, dmth permes imazheve, fotove, “kush eshte kushi”, “ç’fare ben kush-i” etj etj. Me nje doze te mire burlesku.
Ndofta fundi i filmit mu duk me pak i arrire se gjithe pjesa tjeter, por qe prej se parit, kam filluar te nderroj mendje…

“Hakmarrje”
 (Vengenace), edhe ky i prezantuar ne Kanë kete vit, i ka gjithe atributet e nje filmi qe do meritonte Cmimin e Mizaskenes (regjisë me te mire), e ç’te merituar biles: leksion i vertete regjizorial (por jo profesoral, alla-Haneke )

web-site i filmit : www.vengeance-lefilm.com

 

 

 

 

 

***

Posted on 30th May 2009
Under: Hong-Kong | No Comments »