■ Amerike e Veriut

Po tani që kemi vdekur të gjithë? (“The dead don’t die” – film amerikan me regji të Jim Jarmusch)

I shitur si «film me zombie», i shfaqur në ceremonine e hapjes se Festivalit te filmit në Kanë në 2019 (si dhe pjesemarres ne konkurim per Palmen e Arte), «The dead don’t die», filmi i fundit i Jim Jarmusch (simbolit te kinemase indipendente ‘made in USA’ te viteve ’80-90-2000 e deri ne ditet tona) eshte mbi te gjitha nje komedi lufoke në te cilen regjizori perdor parodinë si forme humori per te skicuar (forma eshte e afert me nje pochade) nje tablo te shpejte te gjendjes aktuale tonën, pra te shekullit te XXI (ekologjia, fake-news, perdorimi obsesionel i kafese etj etj : te gjitha jane te evokuara ne film).

Vdekja nuk vdes kurre, ne jemi tashme te vdekur  (çelesi i filmit qendron tek personazhi i endacakut, homelessness) : “The dead don’t die” eshte një ’shot reverse shot’ 100 minutesh gjate te cilit  Jim Jarmusch (regjizori) vendos ne njeren anë te gjallet dhe zombie-t (te gjithe jane te vdekur ne fakt) – foto e meposhtme:

dhe në anen tjeter pikerisht endacakun i cili veshtron ‘nga larg’ (në distance) komedinë tonë njerezore dhe eshte i vetmi i gjallë i vertete (foto e meposhtme) :

nota: 8.5

TRAILER :

 

 

 

Advertisements