VI. SIPAS KOMBESISE

Clint fucking Eastwood (Richard Jewell)

Résultat de recherche d'images pour "richard jewell poster"Duke filluar nga 2006-a, eshte më se evidente qe te gjithe filmat e Clint Eastwoodit jane te lidhura ngushte me nje histori reale, pra me ate qe amerikanet e quajnë  «based on a True Story» (per shembull : Invictus, American Sniper, Sully, The Mule, The 15:17 to Paris). Te gjithe keta filma kane te perbashket heroizmin individual te nje njeriu te zakonshem, në nje situate të jashtezakonshme.

Thene ndryshe, sipas te fundit fare fare te neo-klasikëve te Hollywoodit pra sipas 90 vjeçarit Clint Eastwood, Amerika ka shkalluar (situate e pazakonshme), por prap se prap ekzistojne disa kokrra (disa personazhe) te zakonshem qe konfirmojne se miti amerikan nuk ka vdekur ende. Per me teper qe, në rastin e Richard Jewell, behet fjale per dritehijet e natyres njerezore, pak a shume si puna e vete Clintit : nga njera anë, nje votues militant i Donald Trumpit, president nderi i nje Muzeu Policie, mbrojtes i zjarrte i ‘vlerave tradicionale’ etj etj dhe nga ana tjeter, mbrojtes absolut i njerezve te margjinalizuar, pra humanist i vertete. Filmat e Clintit jane pasqyrimi par excellence i kesaj kontradikte : nga njera anë, disa filma provokues (dhe shpesh te sikletshem e gati-gati debilë, si puna e «The 15 :17 to Paris») e nga ana tjeter nje veper filmike komplekse, qe flet pikerisht per  kompleksitetin e natyres njerezore dhe ambiguitetin njerezor. Pakkush regjizor ja del mbane nje gjeje te tille.

*

Filmi «Richard Jewell» eshte prova suplementare e gjithe çfare shkruajta me lart, por permes dy ‘etapash’ : e para, ajo e prezantimit te Richard-it : tip i qete por çik rrotë, i merzitshem per vdekje por dhe abuzues i uniformes se rojes (se polic nuk e ben njeri per ate pune !) qe i ngre principet e rregullit dhe urdherit në rrangun e vlerave supreme (biles deri dhe mbajtes i nje arsenali te paparë armesh ne shtepi !!). Etapa e dyte, ajo e pershkrimit te nje personazhi naiv, por qe vezhgon e qe ka nje sens jo te vogel te detyres dhe te intuites (a nuk shpetoi Richardi qindra njerez ??)

Résultat de recherche d'images pour "richard jewell"
Pas 1/3 se filmit, eshte pikerisht gjenialiteti i Clint Eastwood ai qe lejon kalimin nga njera etape tek tjetra (sepse historia e filmit eshte tashme e njohur : heroi qe shpetoi qindra jete njerezish kthehet në njeriun me te urryer te USA brenda pak minutash). Eshte pikerisht ai momenti kur une spektatori filloj e them : ah ! I forte eshte Eastwood per besë ! (qe arrin ta pershfaqe nje gje te tille).

*

Film po aq mbresëlënes sa dhe «Sully» (edhe pse vizualisht më pak kompleks se ai, po amà shume shumë më i ndjeshem),  «Richard Jewell» provon edhe nje here talentin (magjinë ? gjenialitetin ?) e Eastwood, i cili ne fakt nuk ka më absolutisht fare fare (po fare amà !!) ç’te provojë. Perveç se te na lere edhe nje tjeter film-trashegimi  suplementar.

«Richard Jeweell» déjà un classique.

Clint fucking Eastwood !

 8.0

Clint Eastwood à Los Angeles, le 8 décembre 2011

TRAILER: