Hou Hsiao-hsien

HHH

(more…)

Advertisements

Hou Hsiao-HSIEN

Hou Hsiao-Hsien (lindur ne 1947 – regjizor ne aktivitet) – TAJVAN –

Mê i madhi nder regjizoret aktualë tajvanezë !

Hous Hsao Hsien, perfaqesuesi më brilant i “nouvelle vague” (”rrymës se re”) te kinemase tajvaneze, ndofta eshte i vetmi regjizor aktual ne bote, filmat e te cilit arrijne te hipnotizojne spektatorin dhe te filmojne aromat e jetes, ne kuptimin më te vertete te fjalës.

Konsideruar si nje nga novatorët më të medhenj aktualë te mizaskenës (regjisë se nje filmi), filmat e tij, autentikë, tejet subtilë, anti-dramatikë, te sofistikuar dhe minimalistë ne te njejten kohë, në më të shumten e rasteve nuk mbeshteten ne ndonje histori dramatike por rrefejne nje atmosferë nga e cila buron edhe ideja dhe ngjarja e filmit.

Ne 1989, Hous Hsiao-hsien fiton Luanin e Arte ne Mostra di Venezia me filmin e tij “City of Sadness” (”la cité des douleurs”) dhe filmat e tij jane prezantuar ne pothuaj te gjithe festivalet prestigjioze nderkombetare (Kanë, Venecia, Berlin).

Cdo film (gjithesej 17) i Hou Hsiao Hsien-it eshte nje film-atmosfere (aromë, hipnozë) i ndryshem nga te tjerët: ” Flowers of Shanghai” (”Les fleurs de Shanghai”) 1998 shpesh thirret film-opium per nga mundesia qe i ofron spektatorit te kete ndjenjën marramendese e te pirit hashish gjate gjithe filmit; “Millennium mambo” eshte nje film-techno ndersa “Three Times”, i fundit i tij prezantuar ne festivalin e Kanës 2005, eshte nje film-love.

Nder filmat e tjere te tij, permenden: “The Puppetmaster” (”Le maître de marionnettes”) 1993; “Good men, good women” (1995); “Goodbye south, goodbye” (1996), “Café Lumière” (2004).

ps: filmat e Hou Hsiao-hsien kerkojne nje angazhim moral nga spektatori : per te ndjere aromën e tyre, filmat duhen pare kryesisht ne kinema, nuk duhet te jesh i lodhur dhe ndalohet ngrënia e kokoshkave gjate filmit.
😉

***

“Secili kinemanë e tij” – film kolektiv

33 regjizore te njohur, pjesemarres te herepashershem ne Festivalin e Kanes, kane realizuar secili nga nje metrazh te shkurter 3 minutesh me nje teme te perbashket : salla e kinemasë !
Filmi “Chacun son cinéma” (“Secili kinemane e tij”) permbledh 33 filma 3 minutesh dhe kjo eshte pergatitur nga Presidenti historik i Festivalit te Kanes, Gilles Jacob.
Nga 33 filmat, me i mrekullueshmi per mua ishte ai i Ken Loach, nje kryeveper e vertete 3 minutëshe !
Shume interesante, ato të Lars Von Trierit, Hou Hsiao Hsienit, Tsai Min Liangut, Nanni Morettit.
Tejet pretencioz ai i Angelopulosit dhe Jussef Chahinit.
Nje tmerr i vertete ato te Claude Lelouch-it, PolanskitWang KarWait
Me i keqi nga te gjithe, ai i Michael Cimino-s…

 Ne foto, disa nga regjizoret pjesemarres ne kete film : nga e majta,ne te djathte : David Cronenberg, Alejandro González Inárritu, Michael Cimino, Olivier Assayas dhe Tsai Ming-liang