Chris Marker

RIP Chris Marker

Regjizori i “La Jetée“, ndofta filmit te shkurter (zgjat 26 minuta) me te bukur te historise se kinemase, ka vdekur pardje ne Paris, ne moshen 91 vjeçare.

Ketu filmi ne fjale eshte me titra ne anglisht :


La Jet̩e РChris Marker [Multisub] РYouTube

 Postulati i “La Jetée” eshte i meposhtmi : te nesermen e Luftes se Trete Boterore, te shpetuarit strehoen ne katakombet e Parisit. Nje burre, i paemer, i afte te udhetoje ne Kohe (pra edhe te ri-integroje te kaluaren), ka per mision te sjelle nga udhetimet e tij temporale te mira materiale dhe energji (Terry Gilliam eshte frymezuar nga historia e ketij metrazhi te shkurter per filmin e tij “Twelve Monkeys”).

 Po te kerkosh ne internet per Chris Marker, kjo foto e vjeter eshte nje nga dy tre te rrallat e tij. I lindur ne 1921, kur ishte gjimnazist, nje nga profesoret e tij quhej nje farë… Jean Paul Sartre; me pas, ka qene nje nga pjesmarresit e paket te rezistences anti-fashiste franceze dhe me pas, shok armesh i Godard-it, Resnais, Varda, kineasteve te ‘nouvelle vague’ franceze.

Natyre tmerresisht e mbyllur (por per asnje moment mizantrop!), udhetari i famshem qe i bie rreth e qark botes, regjizor i nje numri te panumert dokumentaresh, fiksionesh, metrazhesh te shkurter, te mesem e te gjate (permes te cileve Chis Marker eshte sa historian dhe sociolog, sa etnolog as dhe poet), per kete erudit te hatashem do te mjaftonte shprehja e famshme e poetit Henri Michaux per ti bere homazhin e fundit : « Il faudrait raser la Sorbonne et mettre Chris Marker à la place » (”Po te rrafshonim Universitetin parizian te Sorbones, do te duhej te vinim Chris Marker-in ne vend te tij”).

ps: The New Yorker i kushton kete artikull (ne ang.)

 

 

p.s.2 : nje nga filmat e tij te fundit (ne 1999) ka qene “Nje kryebashkiak per Kosoven” . Edhe pse, deri edhe para pak muajsh, Chris Marker qe kish qejf ta quante veten “le plus célèbre des réalisateurs de films inconnus” (”me i famshmi nder regjizoret e filmave te panjohur”), nuk pushoi se vendosuri ne youtube (streha e tij e fundit) mini-filma qe ironizojne qe nga kapja e Ben Ladenit, e deri tek vdekja e Steve Jobs (perpara pak muajsh, dmth… ne moshen 91 vjeçare !)

***

Posted on 1st August 2012

Under: Te ndryshme | No Comments »