IV. FILM FESTIVAL

BEST MOVIES FOR 2019

Sipas traditës së fundvitit, voilà Top-10 imi (subjektiv, sigurisht!) për vitin kinematografik 2019.
(click, kur eshte e mundur, në secilin prej titujve per komentin perkates per secilin film) :

1. The image book (Libri i imazhit) – film francez me regji te Jean-Luc Godard

Résultat de recherche d'images pour "le livre d'image godard"

2. Synonymes – film franko-izraelit me regji te Nadav Lapid

Image associée

3. Bacurau – film brazilian me regji te Kleber Mendonça Filho

Résultat de recherche d'images pour "bacurau film"

4. E ç’rëndësi ka nëse historia na konsideron si barbarë (Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari) – film rumun me regji te Radu Jude

« Peu m'importe si l'Histoire nous considère comme des barbares » : Photo Alexandru Bogdan

5. Asako I. & II. – film japonez me regji të Ryusuke Hamaguchi

Résultat de recherche d'images pour "asako I & 2"

6. Les miserables – film francez me regji te Ladj Ly

Image associée

7. Sorry to bother you – film amerikan me regji te Boots Riley

Résultat de recherche d'images pour "Sorry to bother you (Boots Riley"

8. Ash is purest white – film kinez me regji te Jia Zhang-ke

Résultat de recherche d'images pour "les eternels film"

9. Green Book – film amerikan me regji të Peter Farrelly

Résultat de recherche d'images pour "green book"

10. It must be heaven – film palestinez me regji te Elia Suleiman

featured_it-must-be-heaven

 

Vijojnë :
(ja vlejnë) :

11. The dead don’t die – film amerikan me regji te Jim Jarmusch
12. Douleur et gloire (Pedro Almodovar, Spanje)
13. Santiago, Italia (Nanni Moretti, Itali)
14. Sibyl (Justine Triet, France)
15. Le daim (Quentin Dupieux, France)
16. Stuber (Michael Dowse, USA)
17. To the Ends of the Earth (Kiyoshi Kurosawa, japoni)
18. For Sama (Waad al-Kateab & Edward Watts, Siri)
19. Terminal sud (Rabah Ameur-Zaimeche, France)
20. Notre Dame  (Valérie Donzelli, France)
21. Border (Ali Abassi, Suedi)
22. Tout ce qu’il me reste de la révolution (Judith Davis, France)
23. Us (Jordan Peele, USA)
24. Comprame un revolver (J. H. Cordon, Meksikë)
25.  Ad Astra (James Gray, USA)
26. Alice et le maire (Nicolas Pariser, France)
27. Chambre 212 (Christophe Honoré, France)
28. Joker(Todd Phillips, USA)
29. Jeanne (Bruno Dumont, France)
30. Parasite (Bong Joon-ho, Corea e Jugut)
31. Vice (Adam McKay, USA)
32. Nuestro tiempo (Carlos Reygadas, Meksikë)
33. An elephant sitting still (Hu Bo, Kine)
34. M (Yolande Zauberman, Izrael)
35. Zombie Child (Bertrand Bonello, France)
36. Glass (M. Night Shyamalan, USA)
37. La mule (Clint Eastwood, USA)

Kohë humbur :

38. Once upon a time in Hollywood (Quentin Tanrantino, USA)
39. Young Ahmed (vëllezërit Dardenne, Belgjikë)
40. So long, my son (Wang Xiaoshuai, Kine)
41. Los silencios (Beatriz Seigner, Brazil/Kolumbi)
42. O que arde (Oliver Laxe, Spanje)
43. Long Day’s Journey into Night (Bi Gan, Kinë)

 

 

 

 

 

De la dialectique (“The image book” -film francez me regji të Jean-Luc Godard)

  Image associée

Image associée

Kur Eduard Manet, babai i piktures moderne filloi te heqe dore nga rregullat e akademizmit dhe e futi pikturen në modernitet, në France kritiket e tij filluan te thone:  “c’est du chinois” (ç’jane keto kinezerira), per te shprehur pamundesine e te kuptuarit te tablove te tij.
Shpesh e njejta gje thuhet per filmat e Jean-Luc Godard, mohikanit te fundit te Vales se Re franceze te viteve ’60 dhe e njejta gje do te mund te thuhej edhe per “Librin e imazhit” (dhe jo te imazheve!), fitues i Palmes se Arte Speciale ne festivalin e Kanës në 2018. Filmi nuk ka dale neper kinema (dhe nuk do dlae asnjehere) por mund te shihet nepermjet aplikimit arte.tv si dhe ne disa salla ekspozitash. Edhe pse mirefillti film artistik (siç themi, per fat, ne menyre fort të qelluar në shqip!) dhe jo instalacion, ka qene deshira e Godard-it nje zgjedhje e tille.

“Librit te imazhit”,i ndare në 5 kapituj “si pese gishtat e dores“, thote Godard, “si pese senset” (degjimi, shikimi, nuhatja, shijimi, prekja), “si pese pjeset e botes”, nuk ke ç’i kupton por ‘thjesht’ duhet parë se çfare sensacionesh dhe emocionesh prodhojne imazhet e tij tek ty; duhet degjuar zeri (the sound) i tij (i padegjuar ndonjehere më parë!), fjalet e tij, muzika e tij: sensi mund te vije më vonë (ose mund te mos vije).

Le livre d’image, de Godard.

Behet fjale per nje kolazh, në te njejten linje me “Histoire(s) du cinéma” (Histori kinemaje, dhe jo Historite e kinemase!), monumenti i tij prej 4 ore e gjysem i vitit 1998.
“Libri i imazhit” eshte nje film qe rrefen raportet midis te shkruajturit, pra librit, dhe imazhit, pra filmit permes 5 kapitujve:
– i pari, i quajtur ‘remake’ (riciklet, riciklimet, riprodhimet, trasformimet e Historise)
– i dyti, i titulluar “Mbremjet e Shen Petersburgut”, evokim i Rusise permes filozofit Joseph de Maistre. Dhe Ana Karenina. Komunizmi. Roza (Luksemburg, kush tjeter?)
– i treti, odë e mrekullueshme per trenin, makinen hekurudhore. Dhe nje paralele me mekaniken e montazhit (filmik, kë tjeter ?)
– i katerti, “The Spirit of the Laws” i Montesquieu,. Komuna (e Parisit? kush tjeter?). Demokracia
– i pesti, e padyshim më mistriozi, më i fshehti, më melankoliku: nje ënderr mbi boten orientale, e titulluar “L’Arabie heureuse” (Arabia e lumtur), bazuar mbi nje roman te shkrimtarit egjiptian Albert Cossery (Nje ambicje nê shkretetire).

Résultat de recherche d'images pour "le livre d'image godard"

*
Film mbi dialektiken, në fund te fundit. Domethene, per jeten. Per luften e te kundertave. Por detyrimisht edhe per unitetin e tyre. Ose siç thote frengu, “tout et son contraire” (all and its opposite).

 

L’IMAGE VIENDRA

Dhe mbyllja. nje fragment nga “Le plaisir” e Max Ophuls, edhe pse tashme titrat e fund-filmit kane mbaruar.
No comment.

Devastating

10.0

trailer: