TOP-10 Cinéma français 2001-2011

TOP-10 Cinéma français 2001-2011

“Me brekë neper komë” – keshtu do pergjigjej kinematografia franceze, nese do ta pyeste ndokush se si po ja çon keto vitet e fundit. Ose me sakt, do pergjigjej : “si gjithe poplli, me breke neper kome”, qe do te thote : “si gjithe kinematografite e botes, terhiq e mos e keput”.

Dua te them se me gjithe nje far’ ‘exception culturelle’ (veçanti kulturore – sistem ndihme per krijimtarine kulturore) qe reklamon nje vend si Franca, edhe kinematografise franceze nuk i ka ndodhur ndonje eveniment exceptional : mbi 90% e prurjeve filmike, si kudo ne bote, jane kinematografi eksploatative dhe pjesa tjeter qe mbetet eshte kryesisht kinema autoriale. Vitet e fundit, ka nje perpjekje per te krijuar nje far ‘marke te re fabrike’ qe ne France e quajne ‘film du milieu’ (”filma te mesem”), qe pretendojne te jene as me shume harxhe (mbi 7 miljon €), por dhe as shume varfanjake (nen 2 miljon) dhe qe tentojne te kapin nje publik as shume te gjere, por as shume te ngushte (zgjeroje se te vrava, ngushtoje se te vrava !)

Megjithate, edhe ne France, sallat e vogla indipendente po behen gjithe e me te rralla. Shkurt, globalizmi (ne fakt, emri ekzakt duhet te jete berluskonizimi i Botes por nejse) pra globalizmi terheq, dhe shiriti i artit kinematografik hollohet gjithe e me shume (sa per te ilustruar ate shprehjen “terhiq e mos keput”). Ose siç do thoshte Godard, mohikani i fundit i artit te shtate, kinemaja franceze (sikurse dhe ajo boterore) eshte ne koma, por s’i ka dale ende shpirti…

E megjithate megjithate, disa filma te mire franceze edhe i kam pare keto 10 vitet e fundit. pra ka dhe rezistence. Fundja, te rezistosh, do te thote te krijosh !

TOP-10 Cinéma français 2001-2011

(click tek fotot e filmave per te lexuar komentin qe kam shkruar per secilin film, ne kohen kur e kam pare)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

per ta mbyllur me imazhin e fundit fare fare te filmit “Socializem” te Godard :
no comment !

 

***

Posted on 24th July 2012
Under: Te ndryshme | No Comments »