Top-50 Nje qytet, nje film


Por mund te bejme edhe nje liste me qytetet qe kane frymezuar kinematografine (ose thene ndryshe: qyteti jo si sfond ne film, por si personazh “më vete”).

top 50 NJE QYTET, NJE FILM :

.

1.LOS ANGELES: “Mulholland Drive” (regjia: David Lynch, USA 2001)

los angeles

 

 

 

 

 

2. PARIS: “Les amants du Pont neuf” [The lovers on the Bridge] – (regjia:Leos Carax, France 1991)

paris

 

 

 

 

 

 

3. ROME:Roma” (regjia: Federico Fellini, Itali 1972)

roma

 

 

 

 

 

 

 

4. LISBONË:In the white city” [dans la ville blanche] – (regjia: Alain Tanner, Portugali 1983)

lisbona

 

 

 

 

 

5. BUKURESHT:I do not care if we go down in history as barbarians” (regjia: Radu Jude, Rumani 2018)

bukuresht

 

 

 

 

 

 

6. MEKSIKO: Batalla en el cielo [Battle in Heaven] – (regjia: Carlos Reygadas, Meksikë 2005)

meksiko

 

 

 

 

 

 

7. NEW YORK:Once upon a time in America” (regjia: Sergio Leone, USA 1984)

new york.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

8. BEIRUT: A perfect day (regjia: Hadjithomas & Joreige, Liban 2006)

beirut

 

 

 

 

 

 

 

9. BUENOS AIRES: Ronda Nocturna ( regjia: Edgardo Cozarinsky, Argjentinë 2005)

buenos aires

 

 

 

 

 

 

10. STAMBOLL:  “Uzak” (regjia : Nuri Bilge Ceylan, Turqi 2002)

stamboll

 

 

 

 

 

 

11. SARAJEVË:Ulysses’ Gaze” [To Vlemma tou Odyssea] – (regjia: Theo Angelopulos, 1995)

sarajeve

 

 

 

 

 

 

 

12. BARCELONË: Todo sobre mi madre [All about my mother] – (regjia: Pedro Almodóvar, Spanje 1999)

barcelone

 

 

 

 

 

 

13. KUALA LUMPUR: I don’t want to sleep alone” (regjia: Tsai Ming-Liang, Malajzi 2007)

kuala lumpur

 

 

 

 

 

 

14. LONDËR :Blow-up” (regjia: Michelangelo Antinioni, Angli 1966)

londer

 

 

 

 

 

 

(vijon)

.

…Sa per listen e filmave frymezuar nga nje qytet (ose, ‘filma-ku-qyteti-eshte-personazh më-vete’), ajo eshte me teper se subjektive, sepse per te njejtin qytet, mund te kete dhjetra filma. per me teper qe, disa te tille si Lisbona apo Roma apo New Yorku jane hatashmerisht kinozhenikë (siç ka njerez fotozhenikë, ka dhe qytete kinozhenikë) dhe eshte pothuaj e pamundur te zgjedhesh vdetem nje (per shembull, per Romën hezitova midis Fellinit dhe “Caro Diario” te Morettit (ne te cilin, po ashtu, Roma eshte literalisht personazh qendror!!). Ose Lisbona (fare mire per te mund te vija “Perpara rini” (Juventude em marcha”) te Pedro Costas (per periferine ultra kinozhenike te atij qyteti).

lisbona

.

vazhdim:
top 50 NJE QYTET, NJE FILM :

.
15. TOKIO : “Street of shame” (regjia: Kenji Mizoguchi, Japoni 1956

tokio

 

 

 

 

 

 

16. ÇIKAGO: “The Dark Knight” (regjia: Christopher Nolan, USA 2008)**

cikago

 

 

 

 

 

 

17. ASTANA: “Chouga” (regjia: Darezhan Omirbayev, Kazakistan 2008)

astana

 

 

 

 

 

 

 

18. SINGAPORI: “Be with me” (regjia: Eric Khoo, Singapor 2005)

singapori

 

 

 

 

 

 

19. NANTE: “Lola” (regjia: Jacques Demy, France 1961)

nante

 

 

 

 

 

20. HO CHI MIN VILLE (Qyteti Ho Shi Min): “Big father, small father and other stories” (regjia: Phan Đăng Di, Vietnam 2016)

hochi min ville

 

 

 

 

 

 

 

21. PNOM PENH: “Diamond Island” (regjia: Davy Chou, Kamboxhia 2018)

pnom penh

 

 

 

 

 

 

22. MEMPHIS: “Mystery train” (regjia: Jim Jarmusch, USA 1989)

memphis.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

23. TIRANA: “Tirana viti zero” (regjia: Fatmir Koçi, Shqiperi 2002)

tirana

 

 

 

 

 

 

 

 

24. ALGJER: “Më mirë Romën se sa ty ” (regjia: Tariq Teguia, Algjeri 2008)

algjer.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

25. BERLIN: “Possession” (regjia: Andrei Zulawski, Gjermani 1981)

berlin

 

 

 

 

 

 

 

(vijon ne faqen 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s