Post-mortem: filmi i parë dhe i fundit i një 29 vjeçari («An elephant sitting still» – film kinez me regji te Hu Bo)

Résultat de recherche d'images pour

 

.

Image associée

Siç them që në titull te kesaj review-je, Hu Bo, regjizori 29 vjeçar i ketij filmi i dha fund jetes disa muaj pas realizimit te tij. Kisha degjuar per «An elephant sitting still» (konkurues ne festivalin e filmit ne Berlin në 2018) sa prej faktit te vetevrasjes se regjizorit aq edhe per shkak te reputacionit te nje filmi monumetal (3 ore e 50 minuta !). Pra jo te zakonshem.

Filmi ka ne qender 4 personazhe (3 te rinj kinezë dhe nje te moshuar ne qytetin verior Manzhouli te provinces se Mongolise kineze) pergjate nje dite te vetme.

Image associée

Mjegulla e vazhdueshme e qytetit te ftohte post-industrial duket sikur i mbeshtjell gjithe kohen me tisin e misterit 4 heronjte e filmit, dy prej te cileve, adoleshente gjimnazi, zihen per hiçgje, duke e kthyer zenken e tyre ne motiv qendror te intriges qe zgjat pothuaj 4 ore.

 

*

Film i nje trishtimi te pamatë (rralle me eshte dhene te shoh film më pesimist) ku rri pezull vdekja, tradhetite e vogla (e te medha), shantazhi, korrupsioni, i ftohti, dhuna e shurdhet dhe mizerabiliteti social, e vetmja pike e ndritshme (drejt te ciles tenton dhe vete filmi) eshte kopshti zoologjik i qytetit, në te cilin, thuhet, nje elefant (ai qe evokon dhe titulli) qendron i ulur, indiferent ndaj vizitoreve. Nje kafshepo aq  dinjitoze sa dhe… Buda ??
Ndofta…


«An elephant sitting still» eshte i ndertuar nga plane-sekuecash filmike (më i gjati zgjat 30 minuta!) gjate te cilëve heronjt kryesorë filmohen me se shumti me kurriz nga shume shume afer, duke na kujtuar filmat e hungarezit Bela Tarr (Satantango) ose amerikanit Gus van Sant (Elephant, Gerry, Last days…). Pa dyshim qe do ai kujtohet gjate nga kinofilet per monumentalitetin e tij te padiskutueshem dhe deshperimin dhe melankoline gati kozmike qe perhap.

Personalisht, une pata rezerva : filmi eshte shume ‘i rende’ (jo per nga subjekti, sigurisht, por nga serioziteti i tepert i mizaskenes) por tradita e do qe nuk flitet ‘keq’ per te vdekurit (po te kemi parasysh edhe vetevrasjen e regjizorit aq te ri ne moshe). Shto qe, gjate shikimit te filmit, eshte e pamundur te mos mendosh per kete akt.

Résultat de recherche d'images pour

 

7.0

.

TRAILER:

 
 

.

 

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s