“Glass” ose : fundi i Shyamalan 1.0 ?

 

Në fund fare te Split, filmit te fundit te Mister Night Shyamalan në 2016-n, shohim per pak sekonda Bruce Willis-in e “Unbreakable” dhe, në nje far’ menyre, jemi te paralajmeruar se ndofta, në filmin e rradhes se regjizorit në fjale do rishohim te Pathyeshmin. Pra Bruce Willisin.

Nê fakt, keshtu ndodh : tek «Glass», filmi i tij i fundit, Shyamalan vë bashke James McAvoy-n, skizofrenin e «Split» me Bruce Te-Pathyeshmin + Samuel Jackson, dy personazhet kryesorë “Unbreakable”. Dhe krijon nje treshe te papare.

Pra i bie qe filmi te jete pjesa e trete e nje trilogjie : Unbreakable + Split + Glass. Ose si te thuash, “Glass” sinteza (e «pamundshme» ??) e dy te pareve.

*

Per mendimin tim, filmi nuk e ka talentin e «Split» edhe pse ambicjet artistike te Shyamalanit jane gjithmone prezente. Ndofta sepse skenari eshte çik si shume i ‘zellshem’; ndofta sepse filmi sikur i ekzagjeron çik si shume ‘teorite’ me super-heronj. Ndofta sepse te krijohet pershtypja e nje didaktizmi (gje pothuaj e paimagjinueshme ne filmat e meparshem te regjizorit!).

Gjysma e pare eshte pothuaj e merzitshme. Pastaj diçka sikur leviz kur James McAvoy bie ne kontakt me Samuel Jackson-in. Por prap… . Dhe shume vonë… (pothuaj nga gjysma e filmit !!).In fine
, per ti rene edhe me shkurt, mu krijua pershtypja se kesaj rradhe, Shyamalan-i eshte tarantinoizuar. Qe do te thote : «Glass», ne nje fare menyre, eshte «The hateful 8» i Shyamalanit pra, nje auto-parodi vanitoze si ajo e Tarantinos.

A eshte kjo shenja e fundit te sistemit Shyamalan 1.0 ?

6.6TRAILER :

 

 

 

2 comments

  1. Ose ndryshe Shiamalani qe i bie fyellit ne te njejten vrime. Ndoshta kane qene ide te vjetra te tij por per mua edhe Split-i ishte film i panevojshem pasi ne princip eshte i njejte me Unbreakable.

    Nese Glass eshte sinteza e te dyve, atehere eshte nje sinteze ose e realizuar keq ose e panevojshme. Mua me duket se eshte kjo e dyta. Pertej mahnitjes se superheronjte ekzitojne, te cilen Shiamalani e transmeton mire, ai nuk mund te ofroje shume me teper. Thjesht sepse hapi tjeter eshte Comics. Dhe filma te tille me superheronj kemi plote. madje do te thoja ka nje inflacion keto vite qe i kane cuar deri ne banalitet. Pra hapi tjeter pertej mahnitjes, qenka banaliteti. Dhe ne kete kuader shpresoj qe Shiamalani ta mbylle.

    Por edhe vete ideja percuese ne film eshte tashme e thene me pare (ne filmat e X-Man psh por edhe ne filma te tjere). Prandaj, as Split e as Glass nuk ofrojne asgje te re.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s