Under the references («Under the silver lake» – film amerikan me regji të David Robert Mitchell)


Regjizor i ri amerikan D. R. Mitchell pati realizuar në 2014 «It Follows», nje film te shkelqyer horror-fantastik, po aq fantastik sa dhe emri i zhanrit, dhe po aq plastik dhe delirant sa nje enderr. Domethene, nje film realisht kinematografik, i cili i ofronte statusin e talentit te mirepritur te kinemase indipendente amerikane.

Keshtu qe pritshmerite, te pakten te miat, ishin te larta per kete film te ri te tijin, per me teper te seleksionuar per Palmen e Arte ne festivalin e fundit te Kanës.

*
Historia e «Under the silver lake» eshte fort e thjeshte : në Los Angeles, 33 vjeçari i papune Sam enderron te behet i famshem. Sarah, fqinja e tij enigmatike me te cilen ai bie ne dashuri zhduket pa lene gjurme (andej nga çereku i filmit) dhe Sam vihet ne kerkim te saj : hetimi i tij i mundeson zbulimin e nje universi misterioz skandalesh dhe korrupisoni ne qytetin e famshem te ëngjejve Los Angeles.

Sam, heroi (me sakte, anti-heroi) i filmit na kujton Dianen e “Mulholland Drive”, me ndryshimin e vetem se filmi nuk te jep ndjesine e nje ‘remake’, por te nje shakaje te hidhur të mbushur (më sakte, të tejnginjur) në referenca kinematografike (nga «Mulholland drive» i David Lynch tek «Midnight in the Garden of Good and Evil» i Eastwood, nga  romanet e Bret Easton Ellis dhe tek filma-cult si “The big Lebowski”, “Body double”, “Inherent vice”).

«Under the silver lake» eshte, in fine, më se shumti pozë se sa film-ënderr: deshira e mire e regjizorit per te bere nje film subversiv dhe politikisht jo-korrekt më se shumti ka dhene nje film cool (ose më sakte : pop-cool-thriller) qe nuk shkon më larg se «ja disa indicie dhe secili spektator le ti interpretoje ato si ti teket» (me të shkuar më larg, nenkuptoj poezine, misterin apo pasionin qe nje film i mire duhet te ndjelle tek shikuesi).

What a disappointment!

4.0

TRAILER:

 

(vijon ne faqen 2)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s