Një “Rinascimento italiano”? (Dy filma të rinj italianë)

Faqja II

Shkurt 21, 2018

Albano-id
Meqe permende Gomorran e Garrones, jam dakort qe eshte nje hollywoodianizim i fenomenit, me pak nuanca kinemaje europiane. Fillova te shihja serite qe transmetonte top channel dhe i mbarova se pari ne internet si me qene gazete gjitha serite qe jane shfaq ne itali. Ne fakt i kam pas hedh nje sy edhe librit te Savianos qe ne ne thelb eshte jo pak anti sistem ndryshe nga seria ne fjale.

 

STALKER 
Spektaklizim i dhunes – ja thone ndryshe emrin. Ose thene akoma edhe me ndryshe: keqkuptim total i De Palma-s apo Scorseses (sikurse keqkuptimi dhe keqperdorimi sot i spiritualitetit të Tarkovskit, Pasolinit etj). Cliché-te viriliste të mafia-movies, në rrafshin etik, mund të kene bere po aq dem sa dhe vete mafia.

“L’intrusa” eshte krejt antiteza e tyre. Un miracolo – u be për të thene

 

Albano-id
spektaklizimi i dhunes i vjeter sa dhe arenat e gladiatoreve,.
…. meqe jemi te filmat soderbergh paska nxjerr nje film te xhiruar me iphone; insane

 

STALKER

Citim korriku: Pashe “120 BPM”. I dedikuar rezistences ndaj te tmerrshmes semundjes se SIDA-s, per mua evokon rezistencen ne pergjithesi te LGBT, teper e spikatur,

Film i mire, e kam pare por kam harru me e komentu (si plot te tjere).
Filmi behet intéresant (pra del nga sfera e egos personale) kur vendoset në nje sfond me te gjere social e politik: eshte momenti kur njeri nga heronjt e shumte te filmit (studenti në histori) rrefen ditarin e tij dhe evokon Parisin e 1848 (dhe imazhet tregojne Parisin nen shi- nese nuk gaboj). Qe nga ai moment, filmi ngjizet, merr sens. Sensin e luftes per nje te drejte (te drejten per te jetuar – në rastin konkret), por qe vendoset në kuadrin e luftes (perpjekjes) në pergjithesi.
Pjesa e dyte pastaj rreshqet drejt melodrames intime (pjesa e pare ka në qender grupin) dhe behet automatikisht edhe me prekese (normal). Tani qe flas per filmin mendoj edhe më mire per te (edhe pse, déjà ai me kish lene kujtese te mire). 8.0 pa frike.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s