Eastern («Western» – film gjerman me regji te Valeska Grisebach)

 

Faqja II

Nentor 29, 2017

STALKER: 

 Citim stalker je nje poet.
valeska grisebach i paske pare nje pune me pare, “deshirat”.

Si rralle ndonjehere, nuk me kujtohej që kisha parë edhe nje tjeter film nga kjo regjizore !!! É mbaj mend fort mirë “Deshirat”, por ka 10 vite dhe Valeska Grisebach nuk ka bere tjeter film qe prej asaj kohe! DHE é kisha harruar KOMPLET !

Sa për “poetin”, pertej shakase: kjo puna e poetit me bën të mendoj dicka per epoken qe jetojme. Duke qene se ajo eshte cinike e reaksionare, me sa duket ajo ka mundesuar qe JO rastsisht, heronjte kryesore te filmave me të mirë të ketyre viteve të fundit të kene dicka të perbashket.

Konkretisht: ata mund të quhen Ventura (Juventuda Em marcha), Mr. Merde, Chen (Kaili Blues), Paterson apo Toni Erdmann dhe se fundmi Meinhard (Western); ata mund të flasin respektivisht portugalisht, merdikisht, kinezçe, anglisht apo gjermanisht; ata mund të jene respektivisht muratore, lypsqarë, mjekë, shoferë, pesnionistë apo ish legjionarë, amà e kane nje gje të perbashket: të gjithe janë…poete !

Ekzistenca e tyre (rrjedhoje e kohes qe jetojme) ka mundesuar realizimin e filmave me të bukur për secilin nga keto 10 vitet é fundit !

 

STALKER:
Prova në imazh:

Poetet e shekullit të 21 (“Na të birtë e shekullit të ri,
që plakun e lamë në “shejtnin” e tij” – do thosh Migjeni) :

image

image

image

image

image

image

 

STALKER:

Citim Mos ka qene fshati shqiptar i mandrices ne bulgari

Jo, ka dicka tjeter shqiptare në film. Në fund të tij, kur shfaqen titrat, janë titujt é disa kengeve qe degjohen gjate tij (si pjese intégrale é tij, se filmi NUK ka muzike fare). Njeren prej tyre duket se e kanë shkruar dy shqiptare (tekstin dhe muziken) : dallohen qartazi nga emrat. Por nuk po jap’shume detaje për natyren é kenges se ka të beje me vete filmin…

 

STALKER: 

Citim Nuk di ku deshiron te dale permes perplasjes se ketyre kontrasteve.

Asgjekundi dhe gjithkund. Analizë e realitetit europian te sotem. Por jo vetem (radiografi shpirtrash njerezore, njekohesisht – sa per te permendur nje tjeter aspekt).
Kinematografia e mire eshte shumeplaneshe, ashtu sikurse shpesh i ka brenda disa zhanre (ja, ky i fundit, qe evokon filmat western amerikanë, gjithe duke i zhvilluar ngjarjet ne nje fshat bullgar!), disa tonalitete (drame, satire… etj etj).
Wealthiness ! – me duket se i thone andej nga anet e tua

 

 

3 comments

    1. Eshte aktualisht në kinema. Me pikatore, por ESHTE. Nëse je në Gjermani, akoma dhe më shume shance.
      Perndryshe, duhet pritur sa të dale në DVD dhe dikush ta hedhe në rrjet

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s