Mëmëdhe quhet toka…

Image result

Lindur ne Babiloni te Irakut, Abbas Fahdel kur ishte adoleshent kinofil 18 vjeçar, beri gati valixhet dhe shkoi per te studiuar per kinematografi ne Paris, ku ndoqi leksionet e Eric Rohmer-it, Jean Rouch e Serge Daney-t.
Fat eshte pak te thuhet. Rezultati nuk mund te ishte veçse ky qe eshte sot.

***

Në 2002, kur fjalimi i nje far’ Xhorxh Bushi linte te nenkuptohej pushtimin iminent te Irakut nga SHBA, regjizori ndjeu nevojen e menjehershme per tu rikthyer ne atdhe prane familjes se tij ne Bagdad: kameren ne sup dhe kineasti i futet punes se perjetesimit te jetes se perditshme te irakianeve (mbi te gjitha, te familjes se tij) ne momentet e fundit para ketij pushtimi. 2.5 oret e para te filmit (pjesa e pare e tij) rrefejne pikerisht kete moment. Titulli i ketij kapitulli eshte “Perpara rënies“.

Nje vit me vone, regjizori, pasi i duhet te kthehet ne France per shkak te lindjes se vajzes se tij, vendos te rikthehet perseri ne Irak per te filmuar atdheun e tij pas luftes. 2.5 oret e tjera te filmit rrefejne perditshmerine e irakianeve, mbijetesen e tyre: titulli i kapitullit te dyte eshte “Pas betejes“.

Pas nje ngjarjeje tragjike familjare (vdekja e papritur e nipit, Hasanit 10 vjeçar, nje nga personazhet qendrore ne film, ne foto) regjizori e ndjen te pamundur te merret me montazhin e 100 oreve te filmuara dhe, vetem pas 10 vjetesh, pra ne 2013-n, Abbas Fahdel vendos ti grupoje ato ne (pothuaj) 6 ore film: “Homeland: Irak year zero“. I cili, ne lumin e pafundem te çmimeve te fituar ne festivalet nderkombetare te filmit ne kater qoshet e globit, mori dhe ate te “Të Drejtave te Njeriut” ne DokuFest 2016 ne Prizren, para pak ditesh!

“Homeland: Irak year zero” eshte:

  •  letra me e bukur e dashurise qe nje regjizor mund ti drejtoje atdheut te tij
  • nje nga montazhet më te pasionuar te ndjenjave intime (familja, shoqeri, individi…) me ato politike (historia e pushtimit te nje vendi)
  • provë bindese se ne zemer te nje lufte ekzistojne njerez prej mishi e gjaku, heronj te nje te perditshmeje prej te cileve mund te  ndahemi veçse me zemer te thyer ne fund te filmit (rrjedh…)
  • nje tjeter prove kinematografike se, gjithe duke refuzuar te tregoje qofte edhe nje te vetem imazh lufte, beteje apo dhune, nje film mund te flasë 1000 here me mire pa i shfaqur ato!

ps: kohezgjatja e filmit (pothuaj 6 ore) mund te sherbeje si pretekst per ta anashkaluar e per mos ta parë. E pur si muove:  behet fjale per nje film te ‘pabesueshem’ dhe esencial. Film gjigand mbi Jeten, Luften dhe Boten ne te cilen jetojme.

 

9.5

ps: nga shtypi kosovar per filmin, ditet e prezantimit te tij ne DokuFest ne Prizren:    http://www.kultplus.com/?id=3&l=15831

TRAILER:  https://www.youtube.com/watch?v=QEXvk8mT4uU

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s