Mos vdeksh kurrë Maestro!

“Vizita – ose: kujtime dhe rrefime” -film portugez autobiografik post-mortem nga Manuel de Oliveira


 

Rast unik ne historine e filmit: regjizori Manoel de Oliveira i cili vdiq fizikisht ne 2015-n ne moshen 108 vjeçare, kinematografikisht nuk paskësh vdekur akoma! Paskam patur te drejte tek shkruaja vjet :

Te kete vdekur vertet Oliveira?? Ai sikur nuk do vdiste kurre!

“Vizita” eshte nje film i tij i realizuar ‘fshehurazi’ ne vitin 1981. Eshte autobiografik. Regjizori, si nje nga kineastët me te ndrojtur te historise se kinemase kish vendosur qe ai te shfaqej per publikun vetem pas vdekjes se tij.
Dhe ashtu ndodhi.

Në 1981-shin Manoel de Oliveira ishte 73 vjeç dhe kish realizuar veçse 6 filma me metrazh te gjate. Me sa duket, ai nuk e dinte se do jetonte edhe 34 vite te tjera pergjate te cileve do te realizonte edhe… 28 te tjere. Dmth, 90% te vepres se tij! Ose edhe “e dinte”, sepse filmi ne fjale nuk flet fare per vdekjen por per nje tjeter humbje (vdekje) : ate te shtepise se tij te cilen asokohe ishte i detyruar ta shiste per te perballuar veshtiresite financiare te uzines se tekstilit te trasheguar nga i ati. Shtepia ne fjale eshte dhe subjekti i vete filmit.

*

 

Pra behet fjale per te vizituar nje shtepi te ndertuar ne vitin 1941 e qe ndodhet ne qytetin Porto te Portugalise. Planet filmike te interierit te shtepise ne fjale alternohen me imazhe të vetë regjizorit  tek flet perpara kameres se tij per kujtimet e jetes, dashurine per gruan, sensin e artit, bukurine e jetes, tematiken e filmave te tij. E gjitha me nje modesti e thellesi sa çarmatosese aq edhe strangeness: shtepia (qe ka diçka prej fantazme) por dhe vetë imazhi i regjizorit (i cili, ne momentet e xhirimit te vetes, e dinte se filmi do te shfaqej veçse post-mortem) i japin “Vizitës” nje farë karakteri fantazmagorik, fantastik dhe te sofistikuar. Pikerisht prej nga dhe ku buron forca e tij.

Mos vdeksh kurre maestro !

 

10!

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=kNEubZgDn6g

 

 

 

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s