Paris – Bukuresht: Europa e bashkuar përmes çifteve të ndarë?


La Bataille de Solférino.jpg  

“Beteja e Solferinos” – film francez me regji te Justine Triet, dhe

“Secili nga antarët e familjes sonë” – film rumun me regji te Radu Jude


 

 

Kush e mban te bashkuar Bashkimin Europian? Kush tjeter perveç çifteve qe ndahen?!  Prova me e mire e kesaj qe them eshte dalja e ketyre dy filmave, njëri francez e tjetri rumun, te dy keta vende te BE-se, ne te njejtin vit, ne te njejtin muaj.

Ckane te perbashket imazhet e mesiperm? (majtas francezi, djathtas rumuni). Ne te dy rastet behet fjale per baballarë tek te 40-at, te divorcuar, te dy me nje femije per te cilin lene koken (e qe mund ta takojne vetem per nje weekend ose per pushimet vjetore), te dy me nga nje ish-bashkeshorte qe tashmë ben jeten e saj me nje tjeter partner. Po ata, si t’ja bejne?

Edhe zgjidhja (skenaristike) eshte e njejte (ja nje prove tjeter e unifikimit te Europes!) ne te dy rastet : permes humorit. Ne rastin francez, permes tragjikomikes; ne rastin rumun, permes humorit te zi.

Te dy jane filma-Red Bull dhe merita e tyre (te dy jane te mrekullueshem!! ) eshte se arrijne t’ja dalin (jo vetem skenarisht  pra per nga intriga, per nga fabula) por mbi te gjitha artistikisht ‘behind closed doors‘, pra pertej izolimit e klaustrofobise (edhe pse te dy filmat i zhvillojne ngjarjet e tyre pergjate nje pasditeje te vetme : nje baba shkon te marre gocen e tij, por e jema nuk pranon).  Ne te dy rastet ‘zgjidhja‘ e nyjes gordiane nuk eshte ‘in‘ por…’out‘! Dy filma qe mund te shihen si dy metafora per vetë Rumanine dhe Francen aktuale? Dhe ‘automatikisht’ per vete ‘Bashkimin’ Europian?
___

ps: ne filmin rumun, ne nje nga rolet kryesore luan Gabriel Spahiu !  Si emer shqiptar duket, apo jo??

 

nota: 16  (2 x 8)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s