“Fengming” – film kinez me regji te Wang Bing

Ne nje fare menyre, ky film eshte “gjysma” e nje diptiku, ku gjysma tjeter do te qe The Ditch” (hendeku), nga po i njejti regjizor, dmth nga kinezi Wang Bing.

Per kete te fundit, tek filmi i sipermendur, kam shkruar :

Nese pranojme se tre filmat dokumentarë artistikë me te rendesishem te shek. te 20 per nga pesha, volumi apo fuqia artistike kane qene “Milestones“, “Shoah” dhe “Le fond de l’aire est rouge” (Horizonti eshte i kuq), me te gjith gjasat, shekulli 21, edhe pse ne fillimet e tij, ka tashmë arsye pse te mburret, mbi te gjitha me dokumentarin 8 orësh “Tie Xi Qu: West of the Tracks” (aka :”A l’Ouest des rails”) te regjizorit kinez Wang Bing : historia 8 oreshe agonisë se Kombinatit me te madh Metalurgjik ne bote“.

Dhe ashtu sikurse tek “The Ditch” (Hendeku), regjizori vazhdon punen e tij (më shume se titaneske !) per arkivimin e Historise moderne te Kines. Kesaj rradhe, ne qender te dokumentarit te tij (qe ne fakt, eshte më shume fiksion se sa treçereku i filmave qe dalin sot ne kinema!), eshte Fengming, nje grua kineze te te 80-t : pergjate 3 oresh, non-stop, tregon historine e saj te internimeve ne fund te viteve ‘50 dhe pastaj ne fund te viteve ‘60, ne epoken e Mao Ce Dunit.

Ky majtas eshte pothuaj i vetmi plan filmik (me dy-tre perhashtime te vogla) qe shihet pergjate gjithe kohes sa zgjat filmi. Gjithshka eshte e bazuar tek fjala e Fengming-ut.

Mua me pelqeu; nuk ndjeva te merzitem asnje moment te vetem pergjate 3 oreve. Megjithate, mendoj se fjala e saj nuk arrin te kthehet teresisht ne hipnoze. Te hipnotizoje. Ndofta u ka dash filmuar edhe më shume, edhe më gjate deshmia e saj, pasi vetem nga treçereku i filmit ndjehet se heroina “humbet” teresisht ne rrefimin e saj. Ndofta u ka dash qe regjizori te beje nje perzgjedhje tjeter, dhe jo ate te regjistrimit non-stop, pergjate 3 oresh, brenda nje pasditeje, te deshmise ne fjale. Te krijohet pershtypja se filmi eshte ne funksion te kohes (3 ore), dhe jo koha ne funksion te filmit. Duhet te ishte kjo e dyta, pasi vetem keshtu do te mundesohej qe deshmia ne fjale te fitonte fuqinë e duhur, te kthehej ne hipnozë.

Gjithsesi, pune fort e levdueshme: 8.7

trailer : 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s