“Oki’s movie” dhe “Grate e miqve te mi”- dy filma koreanë me regji të Hong Sang-soo

oki movie les femmes

 

Dy filma te shkelqyer te koreanit Hong Sang-soo !

  • Grate e miqve te mi” ka pas dale ne 2010-n, por e kisha humbur;
  • Oki’s movie” sapo ka dale, eshte film i 2011-s.

Më mrekulloi ! Thuhet se regjizori e ka xhiruar per… 13 dite !! As dy jave xhirim !! (po me kujtohet i mrekullueshmi “Caterpillar” i Wakamatsu-se, i xhiruar po ashtu në 10 ditë !!). Duhet te kete ndonje alkimi qe prodhohet midis rapiditetit te xhirimit te nje filmi dhe gjenialitetit te nje regjizori, dhe qe rezulton me filma te bafasueshem, magjikë. Waw !

Po mendoja se koreani Hong Sang-soo, “ç’faredo qe te ‘ndodhë“, eshte definitivisht trashegimtari i vetem i francezit Eric Rohmer. Eshte ca abuzuese te flasesh per trashegimtar, sepse nuk do te thote ndonje gje te madhe. Por nese e marrim ne sensin e nje çuarje më tej, më lart, si respekt por dhe tejkalim te punes se nje ‘nxenesi” ndaj mjeshtrit te tij, Hong Sang-soo meriton plotesisht kete ‘titull’ !

Por mund ta lexoj edhe ndryshe filografia e koreanit “pijanec” : emri i tij do ta vija me gjithe qef ne listen e atyre pak regjizoreve te rij (te them 30-40 vjeçare), filmat e te cileve asnjehere nuk me kane zhgenjyer (ky zhgenjim ka me se tepermi lidhje me ate qe quhet rendon “integritet artistik” te nje regjizori, sesa me persosmërine e nje film X apo Y te tij).

Sa per dy filmat ne fjale : nga nje 10 secilit !

Oki’s movie” trailer:  YouTube – Oki’s movie – Bande-annonce

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s