“A separation” – film iranian me regji te Asghar Farhadi

 

Ky regjizori iranian domethene, ka marre kete vit Ariun e Arte ne Berlin, me kete filmin “Nje Ndarje ” (”Nader & Simin: A Separation“)

Me shume se per nje ndarje (çifti), filmi trajton temen e distances : distance brenda çiftit, ditance midis burrave dhe grave, distance midis femijeve dhe te rriturve, distance midis Iranit dhe pjeses tjeter te botes, distance midis fjales dhe te Vertetes etj etj. Ne kete sens, pra shikuar si i trajtuar mbi temen e distances, filmi eshte i mire-ndertuar.

Por :
kjo nuk eshte kinematografi : ç’fare më meson më teper filmi, sesa po te kisha lexuar skenarin e tij ??? Asgje me teper ! Biles edhe kjo forme reprezentacioni i distances (asaj qe shpjegova me lart) eshte parë tashmë ne kinema nje mije here : dy çifte, te vendosur kundruall njeri-tjetrit, ne te dyja anet e nje xhami.

Pra ç’eshte ky film, per te cilin thuhet se Juria vendosi ne unanimitet (ah k’to unanimitetet !) qe ti japi ‘Ariun e Arte’ ne Berlin kete vit ? E pra ky film nuk eshte veçse nje version iranian ose më gjërë, versioni ”film-i-botes-se-trete”  i “Usual Suspect“, dmth : nje makineri hilacake qe deshiron te ne beje te besojme se personazhet dhe spektatori duhet te reflektojne together ne zgjidhjen e nje problemi (ky ka qene thelbi i ‘Usual Suspect’ apo jo ?!), por qe e zbulon veçse ne fund elementin çeles te ketij reflektimi, ne menyre te tille qe thua se problemi nuk ekziston më, ose… nuk ka ekzistuar kurre !

I mashturar, i nginjur me ide te rreme, i dehur me refleksione pa objekt (dmth pseudo-refleksione), spektatori kthehet ne shtepi e thote me vete : “Yyyy, ça filmi, film i thelle psikologjikisht !”. Kjo duhet te kete qene arsyeja jo vetem e unanimitetit te Jurise ne Berlin, por dhe e publikut ! Dhe tash se fundi, edhe e amerikaneve (Oscar si filmi me i mire i huaj!!), edhe e francezeve (Cesar si filmi me i mire i huaj) etj etj.

Lum si keta filma ‘unanimë‘ ! I mbyten ne çmime !

4.0

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s