“Fighter” – film amerikan me regji te David O. Russell


Ne fillim te filmit, marrim vesh se “Fighter” eshte nje biopic (biography picture). Kete e mesojme permes nje tabele ku shkruhet : “Bazuar ne nje histori te vertete” (vdesin amerikont per i çik film te bazum ne nje “histori te vertete” ! ). Ne fakt, filmi rrefen historine e boksierit amerikan Micky Ward, dhe raportet tij me me trajnerin, qe nuk ishte kushtjeter veçse vellai i tij, ish boksieri Dicky – me vonë toksikoman i regjur.

Ne fund te filmit, sapo fillojne titrat e mbylljes, shihen imazhet e verteta te dy vellezeve, historia e te cileve rrefehet ne film dhe luhet nga aktoret Mark Wahlberg & Christian Bale. Dhe pikerisht, ato imazhe te bejne te mendosh se sa i obsesionuar eshte Hollywoodi me moton e tij “bigger than life” : gjithe ajo marramendje filmike (kodet e filmit hollywoodian shkeqejne par exellence pergjate dy orëve !), per te treguar, ne fund te fundit, historine e dy tipave nuk ka ku te shkojë më ordinerë qe sot, pak a shume ngjajne me :

E perseris : problemi nuk eshte pse heronjt jane ‘ordinere’, as pse sot jane plakur, u kane rene dhembet etj etj etj. Problemi (nese ka nje te tille) më duket se ka te beje më shume me optiken, me shikimin e gjerave, ndodhive, personave nga ana e Hollywoodit (kuptohet, jo vetem sot, por sot e mot !), dhe diferenca kaq e stermadhe midis asaj qe e quajme rëndom realitet, dhe kinematografise.

Keto mendime më erdhen ne mendje ne fund fare te shikimit te “Fighter“, per te cilin nuk e mohoj se eshte film i bere me ndershmeri e sinqeritet, per me teper qe regjizori, David Russell, eshte nga te rrallët regjizore ‘Made in USA’ qe perpiqet te beje diçka disi më personale, disi më te veçante (kujtoni ‘Three Kings” me George Clloney ne Irak).

5.7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s