“LOLA” – film filipinas me regji te Brillante Mendoza

 

 

Frëngu do te thoshte : “Le cas Mendoza“. Që ne shqip do te jepte : “Rasti i veçantë Mendoza“. Dhe regjizori filipinas Brillante Mendoza eshte vertet nje rast i veçante : 9 filma ne kater vjet ! Pra diç më shume se dy filma ne vit !! Nuk jane te shumte regjizorët te kene nje mundesi (shanc ?) te tille.

E megjithate, problemi nuk eshte as te besh sa me shume filma, as te besh sa me pak. Problemi eshte se si i ben.

Mendoza e pat filluar mire, biles fort mire, me nje film fort interesant : John, John  me pas, mu dha rasti te shikoja “Serbis“, edhe ai, film i mire. Dhe vjet, pashë “Kinatay“, zhgenjimi i pare nga ky kineast. Ndersa “Lola” qe pashe dje, i ve kapak ketij zhgenjimi.

Po shpjegohem :
Mendoza perdor aktorë profesioniste ne filmat e tij, por i “perdor” sikur te ishin amatorë. Ne filmin e tij te pare fare, “John, John”, nje gje e tille ishte e arrirë dhe nuk perbente ndonje problem. Ndersa tek ky i fundit, LOLA, eshte flagrante pelivanlleku i Mendozes : hileja nuk kaperdihet më. Dhe kjo, nuk eshte hileja e vetme !

Ka nje skenë andej nga mesi i filmit (gjyshja, personazhi kryesor, ben shurren ne brekë) : deri ne ate moment, asnje note muzike nuk tingellon ne film. Pikerisht, ne ate moment, degjohen nota muzikore ilustrative. Nje tmerr i vertete. Skene më te shemtuar, kisha vite pa pare ne kinema.

Mendoza filmon sa per te filmuar : nuk ndiej tek “Lola” as ndonje mendim, as intuitë, as ndonje reflektim kinematografik; ka diçka te kalkuluar (de l’ordre du principe) ne dy filmat e tij te fundit, sa ne “Kinatay”, aq dhe tek “Lola”.
Mendoza pretendon se ben nje kinematografi, te frymezuar nga cinéma-verité e Jean Rouch. Ose, siç i bien shkurt nganjehere njerezit, filma “si dokumentarë”. Ne fakt, filmat e tij nuk kane te bejne aspak me kete : jane thjesht hilera kinematografike, te cilave Mendoza ua ka gjetur marifetin, dhe kaq.

3.0

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s