TATARAK (Sweet Rush) -film polak me regji te Andrzej Wajda

   

Nga Polanski, regjizor polak por qe xhiron ne Angli, po hidhem tek Andrzej Vajda, veterani i kinematografise polake, por qe vazhdon te xhiroje e jetoje ne Poloni! TATARAK eshte filmi i tij i fundit : regjizori sot ka plot 84 vjeç.

Dhe une nuk e kuptoj pse Wajda e ka bere kete “TATARAK”, cili eshte interesi i ekzistences se nje filmi te tille !

Personazhi kryesor, nje grua, teorikisht eshte nje personazh pasionant (gjate dialogjeve, behet aluzion per dramaturgun nordik Ibsen, dhe vete personazhi i saj duket sikur del direkt nga nje pjese teatrale e Ibsenit!), por ajo qe nuk shkon, eshte trajtimi filmik : muzikë insistuese, dirigjimi i aktoreve duket tangerlliks, levizjet e kameras teper marramendese per te qene te sinqerta, kalimet nga filmi ne film (TATARAK tregon historine e xhirimit te nje filmi) duken fallco. Te gjitha keto më bene qe ta shihja TATARAK-un si nje film-exercise formalist, qe mbeshtetet kryesisht ne eksperiencen sigurisht te pasur te Wajda-s (si regjizor 84 vejçar qe eshte !).
Por, per mendimin tim, ajo qe mbi te gjitha nuk shkon ne kete film eshte fakti qe Wajda e ka filmuar monologun e aktores kryesore si fiksion (jo si reportazh, jo si dokumentar), keshtu qe pjesa tjeter e filmit (fiksioni), nuk mund te funksiononte ndryshe veçse si karikature e tij dmth e fiksionit(filmit).

5.8

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s