AVATAR – film amerikan me regji te James Cameron

Faqja III

Dhjetor 31, 2009
CitimPostuar më parë nga PINK
Film eshte, mbase nga buja qe u be .. prisnin njerezit ndonje shpikje te re. 3D per mua nuk ishte hera e pare. Po dhe historia disi e vecante kesaj rradhe.

Varet se ç’kuptohet me shpikje. Mê teper se me avancimin e perdorimit te 3D, prisja nje reflektim estetik ne perdorimin e tri-dimensionales. Siç te thosha me lart, do doja qe Cameron ta kish krujt nje çike me shume koken se dreqi e mori, kish 12 vjet qe punonte per kete film. Pastaj nuk eshte dokushdo ! E ke pare ndonjehere “The Abyss” ? Nje nga filmat e tij (me i miri ndofta).
Dua te them se, tre dimensionale apo dy dimensionale, kryesorja eshte cilesia e filmit nga ana artistike. Ky muhabet po me kujton se andej nga fillimi i ketij viti, korçari, qe ka humb pa lene gjurme, ka pas shkrujt me te drejte per filmat 3D: “Megjithese hipotezë e kote, kam pershtypjen se neqoftese Tarkovski do te ishte gjalle mbase mund te bente diçka interesante, nje film si Stalker mund te dukej bukur ne 3D, ose ndonje film i Malick…”. 

Edhe mua m’u kujtua Malick, kur pashe AVATAR. Mu kujtua per filmin e tij “The New World” (historia e Pocahontas). Nuk di a e ke parë. Kur shkruaja dje se, ajo qe me irritoi tek AVATAR ishte stili megalloman i ceremonise spirituale (qe i ngjante gati-gati ceremonive hitlero-musoliniane), kisha ne mendje se me ç’fare elegance pershfaq pikerisht Malick tek filmi i tij “The New World” keto lloj ceremonish (behej fjale per ceremoni dhe rite spirituale te Indianeve te Amerikes, ne shek XVI).

 

 

Fund

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s