The Hurt Locker (Xhenierët) – film amerikan me regji te Kathryn Bigelow

Image result for the hurt locker

Filmi amerikan “Xhenierët” (The Hurt Locker) tregon historine e nje skuadre te ushtrise amerikane ne Irak, qe ka per mision çminimin dhe çaktivizimin e bombave qe shperthejne çdo dite ne ate vend.

Kur ne 1998, ne ekranet e kinemase pat dalë “Saving Private Ryan” (Te shpetohet ushtari Ryan) i Spielberg-ut, e pyeten Godard-in se ç’mendonte per 40-50 minutat e para te filmit (qe jane fort te njohura per suspensin dhe tensionin vizual). Dhe Godard u pergjigj : “Me duket se ne ato 50 minuta ka nje farë talenti, po jo ndonje talent kushedi se ç’farë !” (Il y a un certain talent mais pas un talent certain).

Me erdhi kjo frazë e Godard-it ne mendje, pergjate gjithe filmit, i cili te kujton 50 minutat e para te Ushtarit Rayan : suspens, suspens, suspens. Ne kete film, suspensi zgjat dy ore : Sigurisht, qe realizimi i suspensit (do shpertheje ? nuk do shertheje boma; do shpetheje ? nuk do shpertheje) eshte interesant, regjizorja amerikane Kathryn Bigelow ka nje farë talenti, por kurrsesi ndonje talent kushedi ç’farë !

Dolem ne fakt se “ç’quhet talent”, e ne rastin konkret, ç’quhet talent i nje regjizori. Une jam dakort qe salla e kinemase nuk pipëtiu qofte dhe nje sekonde te vetme pergjate dy oresh (duhet para pa duhet besuar : filmi ka nje suspens te prerë me thikë, jam plotesisht dakort !), por a eshte teknika, a eshte realizimi, qellim ne vetvete ne nje film ??

Do te me thone : po ky nuk eshte qellimi i vetem i regjizores, ajo ka per mesazh te na tregoje qe lufta, ne thelb, eshte si droga. Ok, dakort, po une s’kam nevoje ta mesoj kete gje as përmes nje tabele qe shfaqet qe ne fillim te filmit ( dhe qe citon nje shkrimtar, psikolog a ku di une, qe na paskësh thene qe lufta eshte si puna a droges per shkak te adrenalines… bla bla bla…), as permes nje skenari çalaman, ku xhenieri (çminuesi) kryesor, pasi na mban me gjak te ngrire 2 ore (plasi mina, s’plasi mina…!), kthehet ne USA prane gruas dhe femijes se tij dhe… meqe lufta i eshte bere si droga, vendos ne fund te filmit te kthehet prap ne Irak.

Lum si regjizorja e filmit : e realizoi planin.

Pfff…

4.0

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s