“DEPARTURES”- film japonez me regji te Yojiro Takita

 

Nese per kete film nuk ja vlen te flasesh, per fenomenin qe ai perfaqeson ja vlen shume.

DEPARTURES” eshte nje prodhim i 2008-es qe ka fituar plot 10 Cmime te Akademise se Filmit Japonez (”oscar” japonez 2008), si dhe Oscar amerikan si “filmi me i mire i ne gjuhe te huaj”, 2009.
Me gjithe keto çmime, thua me vete se, edhe pse mund te behet fjale per nje film popullor, prodhim i kinemase eksploitative, gjithsesi duhet te kete nje fare cilesie. Dhe problemi eshte pikerisht ky : “DEPARTURES” jo vetem qe nuk eshte film, por as telefilm nuk eshte.Ekzaktesisht, eshte nje telefilm i keq.

Fitimi i kaq shume çmimeve dhe medaljeve ne fakt konfirmon se ne ç’gjendje te rende jane anetaret e akademive te filmave te ketyre vendeve dhe gjendjen reale ne te cilen eshte katandisur kinematografia e quajtur shpesh popullore. Nje tmerr i vertete ! Kisha vite qe nuk isha pare nje film më te aplikuar se ky, a thua se regjizori kish permbushur nje “plan pesevjeçar” duke xhiruar planet filmike njeri pas tjetrit (plan plan, thuhet ne frengjisht) dhe ku gjithshka eshte e parashikueshme, debilizuese dhe femijerore. Dola nga kinemaja ne krye te 30 minutave…

Dhe une qe qahem çdo vit per çmimet mediokre qe shperndan akademia franceze e filmit (Cesar – nje lloj i Oscar per kinematografine franceze). Pffff…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s