Visions of Europe – cikel metrazhesh te shkurter

Dy metrazhe te shkurter, ne kuader te nje cikli metrazhesh te shkurter te titulluar “Visions of Europe” :

 

  • I pari: Prológus (Prolog), nga Béla Tarr, (5 minuta).

Hungarezi Bela Tarr eshte shprehur diku qe eshte krenar per kete film te shkurter tijin. Dhe ka pse.
Me beri pershtypje fakti qe gjithe keta njerez qe sfilojne, perfundojne ne te djathte te ekranit, sikur humbin… Humbja e tyre, fundi i tyre, si prolog per Europen…
Muzika eshte e njejte me ate tek “Satantango”.

  • I dyti, “Children Lose Nothing” nga lituanezi Sharunas Bartas, (5 minuta)

ato pak filma qe kam pare nga ai, i kam adhuruar!

 

Edhe Bartas, sikunder dhe hungarezi Tarr, pa e trajtuar fare Europen si subjekt, flet per Europen : ne 5 minuta, nje bote e tere lind (3 femije rreth nje lumi, nje hunde qe rrjedh gjak, nje puthje, nje anije prej letre…), nje bote qe lind, por qe ne çast na ikenna shpeton nga duart, por qe ekziston e dot e ekzistoje pergjithmone. Më duket se kjo eshte dhe forca e filmave te Sharunas Bartas-it, te ktheje ne te perjetshme gjerat e brishta : nje dritë, nje peisazh, nje kohë (nje çast), nje (disa) trup(a).

Dy filma te shkurter, qe s’kane piken e nevojes te ngarkojne me shenja suplementare europianitetin e filmave te tyre. Dhe ne fakt, eshte e pamundur te mos flasesh per Europen, nese xhiron ne Europe.
Po mendoja: nje gje e tille as qe do t’i vinte ne mend regjizoreve amerikane, pra te vendosnin te flisnin per Ameriken. Me sa duket, nuk eshte pune “vendimi”, eshte fakt.

 

“Children lose nothing” (Visions of Europe), 2004: http://www.youtube.com/v/-Um_XqsISLo

 

Prologus – Bela Tarr: https://www.youtube.com/watch?v=Vjygs64dorE

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s