SPIUN(Ë) – film francez

SPIUN(Ë): “film me spiune”, por ne asnje moment demostrativ; pasionues persa i perket veshtrimit te regjizorit mbi ate qe filmon: njerezit dhe boten qe i rrethon. Densitet ekzistencial, sens montazhi, sens atmosfere, sens personazhesh. Filmi i ngjan nje spiraleje qe “prodhon” imazhe, skena, plane, gjithmone “gjera te vogla”, pa pretenduar per “film total” hitchkockian. Film sovran.

ps: mu be qefi qe pashe, per here te pare ndofta, nje film ku me pelqen aktori Guillame Canet. Me ne fund, nje regjizor qe e shikon vertet Canet, i cili me ne fund nuk luan rolin as te “dhendrit ideal”, as “tipin cool”, as “perversin e fshehur”, por thjesht nje njeri te çfardoshem, karakterisitika kryesore e te cilit eshte ndofta “paburreria” (te qenit ne prag te gremines, e qe nuk hidhet). Dhe qe takon nga mesi i filmit nje tjeter personazh (Géraldine Pailhas, aktore qe e dua fort), po ashtu ne prag te gremines. Dy “fikacakë” (deux abîmes) te lëshuar ne njeri-tjetrin.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s