“SHIVA” (“Te shtatat”) – film izraelit nga Ronit e Shlomi Elkabetz

autori, ka filma me te mire ne kinema se ky i fundit qe ke pare.P. sh. Les sept jours” (Te shtatat). Skenar, loje aktoresh shume me nivel.

 

Me ne fund, e gjeta kohen per ta pare.

SImage result for shiva ronit elkabetz streamingiç thoja ne nje mesazh te meparshem, filmi eshte nje psiko-drame familjare, ku gjithshka ndodh pergjate 7 diteve (si “Te shtatat” tek ne shqiptarët) qe pasojne vdekjen e njerit prej vellezeve te nje familje izraelite.

Të shtatat” (“Shiva”) fillon mire, me nje skenë tragjikomike te varrimit, pastaj…pergjate gati 1 ore e gjysme, terhiqet zvarrë… aq sa u bera derr ! Problem më duket eshte perdorimit pa vend, deri ne eksterm i formes “plane-sekuenca fikse” dhe mungesa e montazhit (gje qe ne kete rast do te duhej, per ti dhene ritem te brendshem seciles skenë). Gjithshka kthehet ne mbytese, personazhet ngaterrohen menjeri-tjetrin, nuk merret vesh cili eshte njeri e cili eshte tjetri dhe mua me kapi merzia. Pastaj, andej nga treçereku, filmi “rizgjohet” (skena e sherrit ne dhomen e madhe te fjetjes), por eshte vonë… Shpejt e shpejt ka nje skenë mbyllese (jo fort e keqe) e vendosur ne forme mekanike, dhe… kaq.

Regjizorët Ronit & Shlomi Elkabetz jane vella e moter, dhe kane rrefyer nje cope nga historia e tyre familjare. Ky eshte nje triptik, filmi i parë “Prendre Femme” (“To take a Wife” ) ka qene i mrekullueshem dhe rrefente grindjet e nenes se tyre me te shoqin (por qe ne kete film jane tashme te divorcuar). Ky i dyti, me zhgenjeu. Mbetet per tu pare i treti…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s