“O bëhem më mirë, o rashe e vdiqa!” – film francez nga Laurence Barbosa


 

Sois je meurs, soit je vais mieux

Filmi i Laurence Barbosa trajton nje teme, por ne fakt jane shume tema qe nderthuren si dhe jeta me detyrimet, endrrat, thyerjen e rregullave dhe mbi te gjitha deshiren per t’u ngritur me shume. Kjo eshte dhe forma e pare e ketij filmi. Ngritja e tre adoleshenteve qe kerkojne te thyejne rregullat duke jetuar. Ato nuk jane te dhunshem, por vetem perdorin pasurine qe bota peretth i jep. Jetojne te shkeputur nga shoqeria qe i rrit. Nuk mjaftohen me keshillat apo perkujdesjet e familjeve qe jane pak prezente ne jeten e tyre, meqe ndarjet kane mberthyer deri ne gryke te rriturit.
Nje film i forte, ndoshta eshte nje fjale e pavend, por shoqerimi gjate ketij filmi me tre personazhe qe jane shume intimë, po aq dhe te ndare, krijon nje vale te forte emocionesh

Film i mire shume !! Dhe nje veshtrim origjinal kinematografik nga ana e regjizores ! Me pelqeu vertet !

dhe kurorzohet me nje flu finale, si dhe jeta qe kane nisur, me krime, ndarje, droge dhe alkool.

Fundin, pra finalen e filmit e lexova disi me ndryshe: filmi nuk imponon asnje moralizim, socializim apo dramatizim te evenimenteve qe ndodhin. Perkundrazi, regjizorja duket se do te na thote qe “kalamanlleqet” e adoleshenteve jane shume here më të pastra (saine, healthy) sesa nevrozat e të rriturve : Kur pas nje gabimi (“kalamanlleku”) pjeserisht te justifikueshm nga ana e te birit, e jema, ne fund te filmit, i kerkon atij qe ti shpjegoje nje dite psee beri ate gjë, une si spektator kuptova qe djaloshi i ri me ne fund ka filluar te hyje ne moshen e te rriturve ndersa e jema, ka filluar te kaloje nga posesiviteti per te birin, ne respektimin e ndersjellte (mutual).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s