“Mongol”- film kazak nga Sergei Bodrov

Image result

Ky Sergei Bodrov ka pas bere nje film qe me ka pelqyer dikur: “I burgosuri nga e Kaukazi“. Qe prej atij filmi, regjizori i eshte futur te berit te filmave-epopé (“Nomad“, “Mongol“…). Edhe ky i fundit, eshte film-epopé qe tregon se si u be perandor ushtarak i famshmi Xhengis-Kan rreth fund shekullit te XII.

Filmin shkova mbi te gjitha per ta pare sepse eshte ne gjuhen mogole (nuk kisha pare ndonjehere nje film ne kete gjuhe).

Kjo puna e portretit te Xhengis-Khan-it ne kete film (njeri i beses, i fjales, i moralit….bla bla bla), eshte goxha e dyshimte, sepse fakti qe i fitoi betejat, nuk ka pse t’ja zbehe karakterin gjakatar e gjenocidues qe ka pasur, perndryshe, me rregull treshi, i bie qe nese Hitleri do kish fituar Luften e II boterore, sot do te na duhej te benim nje film ku te lëvdonim meritat e tij patriotike… etje tj.

Por meqe Xhengis-Khan-i eshte shume i moçëm, s’po merremi shume me historine (po mbyllim nje sy), e po shikojme filmin si epopé. Por dhe nga kjo anë… perveç repektimit te kodeve te filmave peplum (ne anglisht, u quakan : “Sword and sandal” (pra, te filmave heroikë-epopé), asgje e veçante: diku midis nje far hollywood-i mongol dhe filmi mongolo-ruso-kazak ….

web-site : http://www.mongolmovie.com/

Image result for mongol sergei bodrov

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s