“L’heure d’été” (“Ora e verës”) -film francez nga Olivier Assayas

Vjet ne gusht, Assayas pat nxjerre nje film te tijin qe e kisha ne 10 filmat e mi te preferuar te 2007-es (Boarding Gate me Assia Argento-n).
Keto dite eshte neper kinema filmi i tij i ri.

Ora e verës” trajton temen e trashegimise kulturore familjare (vepra arti te çmuara) ne nje familje borgjeze franceze: gjyshja e shtepise vdes papritmas, dhe lë trashegimi tabllo te nje piktori te shquar te fillim shek. XX, pjestar i familjes. Fundi i nje jete, fundi i nje epoke. Nuk ka asnje drame ne film, asnje intrigë lidhur me veprat e artit (perfitimi material nuk eshte epiqendra e filmit) : thjesht mundesia per te trasheguar nje thesar kulturor familjar, gjithe duke marre parasysh kohet qe ndryshojne, kohen qe rrjedh e qe ben punen e saj.
Ka diçka prej Cekovit ne kete film, ndersa nga ana filmike ndihet influenca e Hou Hsiao Hsien-it, edhe pse Assayas ka tashmë nje menyre te tijen ne ate qe mund te quhet “shkrim kinematografik” (écrit cinématographique).
Dirigjimi i aktoreve eshte mbresëlënës !

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s