“O Estado do Mundo” (“Ku vete o botë”)- film kolektiv

 

Kete jave ju ktheva kinemase dhe pashë: “O Estato do Mundo” (“Ku vete o Botë”, aka “State of the World”, ala “L’Etat du Monde”), film kolektiv nga 6 regjizore.

Gjashte regjizore realizojne gjashte metrazhe te shkurter 15 minutesh, veshtrime te ndryshme mbi gjendjen e botes: Apichatpong WeerasethakulVicente FerrazWang BingPedro CostaChantal AkermanAyisha Abraham jane emrat e regjizoreve.

Veshtrime politike mbi gejndjen ekonomike dhe sociale te njerezve qe jetojne larg dhe afer progresit, teknologjise dhe vraferise, natyres dhe degradimit te saj.

… film i perbere nga disa metrazhe te shkurtra qe flasin bindshem per gjendjen e botes ku jetojme, e mposht pak spektatorin, ai gjendet i privuar nga nje linje tregimi. Hapesirat qe mund te gjenden ne kete film jane ekzistente dhe aspak mjete propagande: ketu qendron interesi i ngjarjeve: Ackerman le apo harron kameran e saj perballe dy ndertesave ne Shangai me imazhe interaktive. Anijet, varkat dhe zhurmat qe shkaktojne se bashku me muziken jane te vetmet shoqeruese te ktij gjesti kinematografik qe shpreh shume edhe pse ne nje plan te terin te palevizur.

Me pelqeu shume Weerasethakul-i dhe Pedro Costa (edhe pse ky i fundit, fiton force në shtrirje, pra filmat e tij fitojne force sa më te gjate te jene, ndersa ky eshte veçse 15 minutesh…). Wang Bing-u i te famshmit “A l’ouest des rails”, jo keq. 3 te tjeret, me lane ftohte…

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s