“La France” – film francez nga Serge Bozon


Image result for la france serge bozon

Me ne fund ! Me ne fund nje film i ngritur mbi imazhe, dhe jo mbi “intrigë” ! Me ne fund nje film i vertete kinematografik (edhe pse ai i mesipermi, pra i Reygadas-it eshte i te njejtes linjë !), me ne fund nje film qe flet permes imazheve (qe jane te mrekullueshme !) dhe jo dialogjeve pa fund te personazheve (edhe pse, ne film flitet jo pak por nuk jane dialogjet ato qe bjene filmin).

La France“, pra “Franca” eshte nje film qe po kalon pothuaj ne heshtje nga publiku (kuptohet, distribucioni eshte tjete i kujfizuar), por qe meritonte shihet 10 here me shume se filmat e fundit te Cronenbergut, apo Coppola-s apo Woody Allenit !

Magjia e filmit qendron ne faktin se filmi rrefen nje rrugetim (errance), thjesht nje rrugetim te nje kompanie ushtare dezertorësh franceze gjate Luftes se PareBoterore (1914-1918)

Pa dyshim, filmi me i mire me lufte francez, qe prej “Les carabiniers” (“Carabinieret) te Jean Luc Godard-it, ne … 1963 !! (“La France“, pa dyshim, eshte nje homazh i kesaj perle te Godard-it , duke qene ne te njejten linje !)

web site i filmit : http://www.lafrance-lefilm.com/


 

 

Diçka me shume per filmin e mesiperm “LA FRANCE”

La France” eshte nje shembull i shkelqyer se ç’duhet te rrefeje nje film me lufte (meqe tema, siç thashe me lart, eshte ajo e Luftes se pare Boterore).

“La France” e lë ne bisht nje film debil, hileqar dhe manierist siç ishte “A Very Long Engagement” (Un long dimanche de fiançailles ) ku gjithshka eshte hollywoodiane, patetike dhe hileqare (foto):

“La France” eviton çdo rikonstruksion historik te Luftes : spektatori pret qe te degjoje krisma dhe beteja lufte, hiç ! Spektatori pret qe te degjoje nga goja e ushtarve ngjarje te tmerrshme lufte, hiç ! Ne vend te tyre, regjizori filmon trupa ushtarësh, trupën e ushtarëve (behet fjale per nje kompani dezertoresh), levizjet e tyre, dhe kjo mjafton me se miri !!

Por “La France” eshte po ashtu edhe nje film prekes dhe lirik (ka nje element ne film, qe nuk dua ta zbuloj !), dhe struktura e tij tejet moderne lejon qe filmi te pushtohet here pas here nga humori dhe simbolet.

Historia e filmit me dy fjale: Camilla, nje vajze e re tek te 18-tat, pret burrin e saj te kthehet nga lufta. Por ai nuk po kthehet. keshtu qe ajo vendos ta kerkoje ate, duke ju bashkuar nje kompanie ushtaresh, te cilet ne fakt jane dezertore lufte. Per kete, ajo fsheh faktin se eshte vajze, dhe ata e marrin per djalë.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s