“Nje burrë i zhdukur” ( “A lost Man” ), dhe “Vellai im eshte djalë i vetem”

“Nje burrë i zhdukur” ( “A lost Man” ) film libanez nga Danielle Arbid

Regjizores se re libaneze (por qe ka studiuar ne France per gazetari), i pata pelqyer qamet para dy vjetesh “Dans les champs de bataille” (“Ne sheshin e betejes”, aka “In the Battlefields“).

Ky film i ri i saj, i dyti, (“Nje burre i zhdukur” aka “Un homme perdu”, aka “A lost Man”) eshte po aq ambicioz sa i pari (artistikisht), por qe nuk arrin te kete magjine e nevojshme per t’u pranuar teresisht. Tejet kinefilik si film (imazhe origjinale, te ndejshme, te bera me shpirt), por… ne fund, filmi nuk ja dele mbanë te thote ate qe merr persiper (filmi rrefen takimin e nje fotografi francez me nje burre libanez, qe konsiderohet i zhdukur qe nga lufta e Libanit ne vitet ’80, dhe aventurat e tyre erotiko-profesionale (prej fotografi). Seksualiteti i botes arabe, raporti me Oksidentin, frika e seksit mashkull nga seksi femer dhe anasjelltas, jane aq shume tema qe regjizorja merr persiper te trajtoje sa……. ;(

 


“Vellai im eshte djalë i vetem” – film italian nga Daniele Luchetti

Image result for daniele luchetti mio fratello eTitulli i filmit qe sapo pashe eshte loje fjalesh : “Vellai im eshte djale i vetem” !

Kur je djale i vetem, nuk ke vëlla ! E pra, personazhi kryesor i ketij filmi te ri italian eshte aq origjinal, sa nuk ja gjen shokun, eshte unik, eshte .. i vetem !

Sot kam pare melodramën më te bukur qe mund te kem pare ne kinema, qe prej “Million Dollar Baby” te Clint Eastwood-it, ne 2004-en ! No comment !

ps: filmi rrefen jeten e dy vellezeve italiane ne vitet ’60-70 dhe angazhimin e tyre ne dy drejtime krejt te kunderta: njeri ne partine neofashiste dhe tjetri ne ate marksiste-leniniste !

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s