“BAMAKO” – film i Abderrahmane Sissiko (MALI – Afrikë)


Eshte gje e rralle te shikosh ne kinema nje film afrikan, por ky i fundit i regjizorit te mirenjohur nga Mali, Abderrahmane Sissiko eshte vertet impressionant !

Bamako” i vendos ngjarjet ne nje nga lagjet e kryeqytetit te Malit, ku ne nje oborr te zakonshëm shtepie zhvillohet nje nga ngjarjet më te cuditshme qe mund te ndodhë ndonjehere: nje proçes gjyqesor i shoqerise civile maleze kunder FMN-se, Bankes Boterore, G8 duke i akuzuar si fajtorët kryesore te borxhit financiar qe vendet afrikane kane ndaj organizmave financiarë.

Ne rolet kryesore luajne avokatë te vertete (qe mbrojne qofte FMN-në, qofte shoqerine civile afrikane), aktore profesionistë dhe banorë te zakonshëm te lagjes, duke thyer krejt rregullat e narracionit tradicional kinematografik biles duke shpikur nje forme gati-gati te re te mizaskenës : Ajo qe do te na thote autori eshte se, meqe asnje Gjykatë ne botë nuk i hap proçes gjyqesor FMN-se apo Bankes Boterore, pse mos ta beje kete gjë te paktën … kinematografia !!

Grand film !

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s