“LE VOYAGE EN ARMENIE” (“Udhetim ne Armeni”) film franco-armenian nga R.Guédiguian


Robert Guédiguian ehste regjizor francez, por me origjine armeniane. Per here te pare le filmografine e tij, ai trajton temen e vendit prej nga eshte me origjine, pra Armenisë.

Barsami, nje burre tek te ’70-tat, francez i lindur ne Armeni, pasi mëson se eshte i semure dhe duhet te operohet, vendos te shkoje ne vendin e tij te lindjes. Anna, e bija, kur meson se i ati ka ikur pothuaj fshehtazi ne Armeni, nderrmerr edhe ajo nje udhetim ne kerkim te tij.

Filmi eshte rrefimi i udhetimit te Annes ne vendlindjen e te atit : Rrugëtimi i saj i pare ne Armeni, permes nje intrige pothuaj policeske, kthehet ne zbulim te identitetit te saj, ne zbulim te origjines se saj.

Perveç disa momenteve poetike dhe humori te hidhur/të ëmbel, filmi eshte gjysëm per gjysëm bindës, duke u kthyer jo rrallë ne film didaktik… Akoma më keq, minutat e fundit te filmit marrin nota gati nacionaliste, ku çuditërisht, edhe pse ajo nuk eshte tema e filmit, mesojme se armenianët na ënderrokan qe Turiqia t’u ktheje simbolin e tyre nacional, pra malin Ararat… 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s