“E DREJTA E MË TE DOBTIT” (“La rasion du plus faible”) -film belg nga Lucas Belvaux


Peopless,
Paskemi pare te njejtin film, në te njejten ditë 

Ajo qe te vjen menjehere ne mend pasi shikon “E drejta e më të dobtit” eshte keqardhja qe nje film i tille i mrekullueshëm nuk mori ndonje çmim ne Festivalin e fundit ne Kanë (filmi prezantonte Blegjiken, ne kategorine e 20 filmave kryesore ne konkurim). Por nga ana tjeter, duhet me pranu qe çmimet jane te paktë ne numër nderkohe qe filmat e mirë duket se nuk kane qene të pakët ne ate festival…

Zakonisht, jemi mesuar te themi: “E drejta ne kete botë i takon më te fortit (fitimtarit)”. Ndersa filmi belg i regjizorit tejet te talentuar Lucas Belvaux ka per qellim pikerisht te na tregojë se edhe te dobtit e kesaj bote, kane te drejten e tyre: atë të qëndresës, atë të të mbajturit kokën lart.

Ngajrjet zhvillohen ne Liège [Liezh], ne Belgjikë. Eshte historia e kater burrave, nje gruaje te re dhe e djalit te saj qe fati do ti bashkojë. Nje histori pa personazhe pozitive apo negative, por me te forte dhe te dobët. Nje histori njerezish qe pas 30 vitesh punë, flaken ne rrugë si pa të keq.

Forma e filmit eshte thriller (suspens) por thelbi i tij eshte dramë humane. Ndersa filmi vete eshte nje … master piece ! (KRYEVEPËR !!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s