“The Squid and the Whale” (“Oktapodi dhe balena”) film amerikan nga Noah Baumbach


Noah Baumbach eshte skenaristi i “The Life Aquatic” i Wes Andersonit dhe ne 2005-ën, prezantoi ne Festivalin e filmit indipendent amerikan ne Sundance filmin e tij “The Squid and the Whale” (“Oktapodi dhe balena” aka “Les Berkman se separent”) ne te cilin ai eshte skenarist dhe regjizor njeheresh. Nga festivali, filmi u kthye me 2 çmime: Director’s Awards (regjizori me i mire) dhe Waldo Salt Screenwriting Awards (skenari më i mire).

“Oktapodi dhe balena” i merr ngjarjet ne vitin 1986 dhe rrefen divorcin e nje çifti intelektualësh New-Yorkezë: Bernard dhe Joan jane te dy shkrimtarë. Filmi eshte i parë nen shikimin e dy djemve te tyre, Walt-it, 16 vjeç dhe Farnk-ut, 12 vjeç.

Film i permbajtur per nga mizaskena, por shpesh me humor, here me melankoli, here me dhimshuri, here me urrejtje, shkurt, tejet i pasur ne emocione. Por jo patetik !

Fëmijët, te gjendur ngushte midis dy prinderish qe divorcojne, te dy intelektualë e te shkolluar, njeri oktapod (Jean Luc Godard) dhe tjetra balenë (Franz Kafka), s’kane rrugë tjeter veçse te rezistojnë aq sa reziston një … sardele !

J’ai adoré ! A D O R E !

 

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=zaZhnD69vl0

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s