“Stesti” – film çek nga Bohdan Slama.


Na ishte nje here nje kinematografi e mrekullueshme qe quhej kinematografia çekosllovake e viteve ’60-te, nje pranvere e vertete ashtu si dhe “Pranvera e Pragës” ne ’68-en ku shkelqenin emra te tille regjizoresh si Milosh Forman apo Jiri Menzel. Pastaj ne Pragë hyne tanket sovietikë dhe me hyrjen e tyre u shua dhe pranvera kinematografike çeke : Milos Forman-i ekziloi ne USA, ku beri nje karriere brilante, ndrsa kinematografia çeke pothuaj nuk u ndie më…

Stesti” (“Fati”, aka “Something like happiness“), filmi i fundit çek qe pashe pardje mund te konsiderohet si nje rikthim i pranveres se kinemase çeke. Nje film qe trajton te perditeshmen e nje grupi njerezish fqinj qe jetojne ne nje pallat ne nje nga periferite e nje qyteti te rendomtë çek, me nota humori dhe tragjedie, me nje spontaneitet te rrallë, me nje filozofi te thjeshte por prekese, me nje koherence te rralle midis formës dhe permbajtjes.

web site i filmit: www.ceskatelevize.cz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s